Nieuws30 dec '15 21:00

Twitter haat de haters terug

Auteur: Judith Laanen

Bedreigingen en het verspreiden van hatelijke teksten via Twitter worden strenger aangepakt. Dat maakt Twitter zelf bekend op hun eigen blog.

Foto ANP
Foto ANP

De bescherming tegen beschimping is een vitaal onderdeel van het versterken van mensen om zich vrij uit te drukken, schreef Twitter vandaag op hun blog. In de algemene voorwaarden van Twitter is nu ook opgenomen dat Twitter niet langer gedrag dat aanzet tot intimidatie of om iemand anders te doen zwijgen wordt geaccepteerd.

Jaap van Zessen van sociale media-monitor Buzzcapture legt uit hoe Twitter dat wil gaan doen:

 

Als je nu terrorisme promoot kun je dus ook van het sociale mediaplatform gegooid worden.

Eén van die maatregelen is e-mail en telefoon-verificatie. Van Zessen: "Dat is een hulpmiddel om iemand tijdelijk te kunnen blokkeren. Vervolgens kun je via een mobiel nummer zeggen dat je dat echt bent." Dat is vooral bedoeld om de anonimiteit weg te halen, zegt Van Zessen. "Aan de andere kant kun je je vraagtekens zetten bij het feit dat ze je telefoonnummer opslaan."

De maatregelen worden natuurlijk al snel subjectief: wat kan wel en niet door de beugel? Maar ook: hoe effectief zullen de maatregelen zijn? Van Zessen: "Het gaat om real time, hoe snel kan Twitter reageren voor ze je eruit gooien? Als je enkele uren later pas een tweet verwijderd, hoe effectief is het dan?"

Van Zessen denkt dat Nederlandse Twittergebruikers er in de eerste instantie niet heel veel van zullen merken, en dat de maatregelen vooral op Amerika en IS-promotiefilmpjes gericht zijn. Als voorbeeld noemt Van Zessen bepaalde woordcombinaties waarop Twitter kan zoeken en actie kan ondernemen, maar dat zal volgens hem in Nederland niet zo snel gebeuren.

De anonimiteit is de kracht van Twitter, maar ook een grote bedreiging, zegt Van Zessen. "In Nederland is anoniem schelden via Twitter heel makkelijk. Dat proberen ze tegen te gaan om het negatieve imago dat ze zo kunnen opbouwen tegen te gaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen