Nieuws13 jan '16 07:06

Ongebruikelijke laatste State of the Union van Obama

Auteur: Reinout van Wagtendonk

President Obama hield vannacht zijn laatste State of the Union toespraak: de Amerikaanse troonrede. Omdat het de laatste was week zijn speech af van de gebruikelijke opsomming van beleidspunten.

Foto: ANP
Foto: ANP

Voor de nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan was dit de eerste keer. Voor Obama z’n laatste State of the Union speech. De president liet meteen weten de strijd om z’n opvolging goed in de gaten te houden.

De Senatoren Bernie Sanders bij de Democraten en Marco Rubio, Ted Cruz en Rand Paul bij de Republikeinen, vechten in de eerste voorverkiezingsstaat Iowa om stemmen. Obama riep in z’n toespraak verschillende keren op tot een minder giftige, minder gepolariseerde toon in de Amerikaanse politiek. Hij benadrukte zijn positieve toekomstvisie, zijn eigen pogingen om de bittere ruziesfeer in het land te verbeteren.

Wat niet wegnam dat hij zijn afkeer van de uitgesproken opvattingen van bepaalde Republikeinse presidentskandidaten niet onder stoelen of banken stak. Hij benadrukte dat het terreurgevaar een reëel gevaar is. Dat hij met wortel en tak moet worden uitgeroeid.

Obama: "When you come after Americans, we come after you."

Maar hij zei ook dat IS en andere terreurnetwerken geen gevaar vormen voor Amerika’s voortbestaan. Voor de goede verstaander citeerde hij in deze context over-the-top uitspraken van de kandidaten Cruz en Chris Christie en ging hij, zonder z’n naam te noemen, helemaal los op de extreme uitspraken van Donald Trump die hele bevolkingsgroepen in de ban doet.


 
 
 
Redelijk ongebruikelijk voor een president in z’n laatste State of the Union toespraak om zo nadrukkelijk stelling te nemen tegen potentiële opvolgers. Maar Obama is nu ook bezig met z’n politieke nalatenschap. En die zou snel en grondig ongedaan worden gemaakt als kandidaten als Trump of Cruz het Witte Huis zouden bereiken. Plus dat Obama gewoon sowieso zo’n beetje het polaire tegendeel vertegenwoordigt van hun rechtse populisme.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen