Nieuws12 feb '16 14:05

De Nederlandse Bank zet de deur op en voor klokkenluiders

Auteur: Judith Laanen

De Nederlandsche Bank heeft vandaag een meldpunt geopend voor misstanden in de financiële sector. Er zijn al zes serieuze meldingen binnengekomen, vertelt een woordvoerder van DNB aan BNR.

Foto ANP
Foto ANP

De anonieme kliklijn is bedoeld voor mensen die in de deze sector werken, en dus niet voor de consument. Ze kunnen misstanden melden zoals fraude, belangenverstrengeling of financiering van terreur.

Zes serieuze meldingen
Martijn Pols, woordvoerder van DNB, zegt dat de afgelopen week al zes serieuze meldingen zijn binnengekomen. Hij wil niet ingaan op de aard van de meldingen. "Dat moet vertrouwelijk behandeld worden als bescherming van de melder. DNB wil alle signalen over corruptie, witwassen, terrorismefinanciering en belangenverstrengeling die mogelijk binnen een financiële onderneming spelen ook graag horen."

 

Wettelijke verplichting om meldpunt te hebben
"Het meldpunt is geopend vanwege wettelijke verplichtingen die het voor banken noodzakelijk maken dat de toezichthouder een dergelijk loket moeten hebben", laat de woordvoerder weten. Daarbij is de afgelopen jaren gebleken dat er toch altijd wel zaken mis kunnen gaan op het gebied van integriteit in de financiële sector, zegt de woordvoerder. Dat de sector zelf ook ingrijpt, betekent niet dat mensen hun klacht niet bij de toezichthouder zouden moeten kunnen neerleggen.

DNB behandelt de meldingen als serieuze signalen: "Die komen van professionals en die weten net iets beter wat er speelt." Dan kan waar nodig een onderzoek worden ingesteld en eventueel maatregelen genomen worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen