Nieuws10 feb '16 06:11

'Fransen voelen zich minder vrij en zijn minder gelukkig'

Auteur: Mark Beekhuis

Het verschilt van land tot land hoe gelukkig de mensen zijn. Vooral de welvaart is belangrijk. In rijke landen zijn we gelukkiger dan in arme landen - gemiddeld.

Foto: ANP
Foto: ANP

Maar ook tussen de rijke landen zitten verschillen. Daar is genoeg welvaart - dus dat kan het niet zijn. Maar wat dan wel?

Deze week promoveert de Fransman Gaël Brulé in Rotterdam op de vraag waarom sommige landen slecht scoren. En dan vooral de Fransen, want die zijn veel minder gelukkig dan wij, of de Scandinaviërs. Wij staan wel in de top-10. Maar de Denen en de Zweden zijn de gelukkigste mensen in de wereld.

Dus wat is er mis met de Fransen. Het weer is er beter. Frankrijk is het land van de schoonheid en de liefde, toch? Hoe kouder het weer, en hoe minder zon, hoe gelukkiger? Maar dat is niet waar Brulé naar keek. Hij zocht de verklaring in de maatschappij. In hoe mensen met elkaar omgaan. "Bijvoorbeeld: hoe is welvaart verdeeld? Wat is de relatie tussen de staat en de inwoners? Wat voor verschillende leermethoden worden er gebruikt in scholen?", zegt Brulé.

En de verklaring die hij ziet, zijn de hiërarchische verhoudingen in zijn land. "Als mensen de controle over hun leven hebben, geven ze aan erg blij te zijn. En Fransen gaven niet aan zich zo vrij te voelen", zegt Brulé. Fransen hebben misschien wel dezelfde vrijheid als wij, maar ze voelen die vrijheid niet. Brulé: "In de Franse maatschappij is een hoop vrijheid. Maar waar ik op let is hoe men zich er over voelt. En dat heeft weer een link met bijvoorbeeld opleiding."

Dat zelfde geldt voor andere landen in het zuiden van Europa, maar het geldt ook voor Japanners en voor Duitsers - want die zijn ook minder gelukkig dan wij.

Gerelateerde artikelen