Nieuws8 feb '16 09:24

Versneld vwo op meer scholen

Auteur: Marjan van den Berg

Meer talentvolle scholieren kunnen het vwo gaan doen in 5 in plaats van 6 jaar. Een proef hiermee wordt uitgebreid. Staatssecretaris Dekker hoopt dat talenten zich hierdoor minder zullen vervelen.

Sander Dekker. ANP
Sander Dekker. ANP

"Het is natuurlijk voor niemand goed als een leerling in een klas zit waar het allemaal te snel gaat en je constant op je tenen moet lopen", zegt staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). "Tegelijkertijd weten we: als je nu naar de klassen kijkt, zit er altijd wel een handjevol leerlingen in die zich te vaak vervelen in de klas. Dat is ook niet goed."

Na de zomer bieden 24 middelbare scholen versneld vwo aan; nu zijn dit er nog 2. Omdat de eerste ervaringen positief zijn, wordt het experiment uitgebreid. De proef maakt deel uit van een pakket maatregelen van het kabinet om meer aandacht te schenken aan 'toptalenten'.

Uitdagender
Bij versneld vwo werken de leerlingen zich in 5 in plaats van 6 jaar door de lesstof heen. Verder is er weinig bijzonders aan, zegt Dekker: "Die kinderen zitten gewoon in een klas, zitten gewoon in een grote school die andere kinderen in een normaal tempo doorlopen. Alleen, het is net even wat uitdagender en voorkomt dat die kinderen zich zitten te vervelen in de klas."

Volgens Dekker kan voor zo'n 10 à 20 procent van de vwo-leerlingen het tempo wel wat omhoog. Het is aan de school en ouders om te beoordelen welke leerlingen hiervoor in aanmerking komen.

Scholen moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een versnelde vwo-opleiding. Zwakke scholen mogen bijvoorbeeld niet meedoen. Ook moet het reguliere traject van 6 jaar op iedere school blijven bestaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen