Nieuws29 jan '16 13:27

NVJ en Omroep Flevoland naar de rechter om noodverordening

Auteur: Judith Laanen

De Nederlandse Vereniging van Journalisten en Omroep Flevoland nemen juridische stappen vanwege noodverordeningen bij openbare bijeenkomsten.

Extra politie op de been bij inspraakavond mogelijk azc in Heesch. Foto ANP
Extra politie op de been bij inspraakavond mogelijk azc in Heesch. Foto ANP

De NVJ noemt de maatregel een "paardenmiddel" en "buitenproportioneel". Ook vindt de belangenvereniging een noodverordening "alarmerend en een democratie onwaardig". De NVJ haalt soortgelijke bijeenkomsten in Harderwijk en Heesch aan als "zoveelste geval waar de pers de toegang wordt geweigerd en zijn controlerende en verslagleggende taak niet kan doen." De NVJ wil via de rechter voorkomen dat journalisten opnieuw geweerd worden.

In Luttelgeest was gisteravond een noodverordening van kracht bij een informatieavond over een mogelijk tweede asielzoekerscentrum. Alleen mensen die waren uitgenodigd voor de bijeenkomst waren welkom. In een straal van 5 kilometer werden journalisten van Omroep Flevoland uit het gebied weggestuurd en konden hun werk niet doen.

Burgemeester: omwonenden hebben recht op rust en veiligheid
Volgens de burgemeester, Aucke van der Werff, zouden mensen in het bijzijn van journalisten niet vrijuit kunnen praten over de eventuele komst van extra vluchtelingen naar Luttelgeest. Omroep Flevoland vindt dat sprake is van grove inbreuk op de persvrijheid.

Aucke van der Werff: "We hadden een besloten bijeenkomst, en daar wilde Omroep Flevoland zich toegang toe verschaffen. We hadden ook politie daarbij, en ik had gevraagd de politie de omroep tegen te houden, om in alle rust gesprekken te kunnen voeren met alleen omwonenden waarna wij als gemeente onze uitspraak kunnen doen."

De burgemeester vindt dat de omwonenden het recht hebben "niet onder het oog van de camera" bijeen te hoeven komen, "zodat ze het risico lopen de volgende dag op de voorpagina van een krant te staan of prominent in beeld van een lokale zender."

 

Omroep Flevoland naar bestuursrechter
Omroep Flevoland stapt naar de bestuursrechter vanwege de maatregel. "We worden gehinderd in het uitoefenen van ons vak, namelijk het volgen wat er in de samenleving gebeurt en daar verslag van doen'', zegt Allard Berends, hoofdredacteur van Omroep Flevoland. "Het tweede is dat er een juridisch instrument wordt gebruikt wat volgens mij helemaal niet kan, het uitvaardigen van een noodbevel terwijl we daarover niet van tevoren ingelicht worden. Dit kunnen we niet over onze kant laten gaan.''

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zegt tegen politiek verslaggever Jeroen Stans "In principe moet de pers vrij zijn werk kunnen doen. Er kunnen misschien specifieke redenen zijn in verband met de veiligheid, maar het uitgangspunt is dat de pers zijn werk moet kunnen doen." Minister Plasterk vindt dat de gemeentes zelf verantwoordelijk zijn voor zulke bijeenkomsten en hoe ze die organiseren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen