Nieuws16 feb '16 15:02

KNVB onderzoekt frauduleuze miljoenendeal FC Twente

Auteur: Mark Hulstein

FC Twente heeft de KNVB bewust om de tuin geleid bij de transfer van Dusan Tadic naar Southampton. Dat blijkt uit documenten die in handen zijn van Tubantia.

Dusan Tadic. Foto: ANP
Dusan Tadic. Foto: ANP

De Twentse krant bracht al eerder primeurs naar buiten over de financiële handel en wandel van de club. Tadic werd in de zomer van 2014 voor 13 miljoen euro verkocht. Van dat bedrag ging 3,6 miljoen euro naar het bureau Friends & Football, dat Tadic begeleidt. Die bemiddelingskosten zijn in twee contracten opgenomen, beide met een bedrag van 1,8 miljoen. Maar één document is verzwegen voor de KNVB, legt Gerben Kuitert, sportverslaggever van Tubantia, uit.

Geldnood
"De club zat toen al in geldnood en had heel erg snel geld nodig. En toen hebben ze de manager van Tadic, om hem tot enige spoed te bewegen, een bonus beloofd van 3,6 miljoen euro", zegt Kuitert. Volgens hem is dat buitensporig veel plus de KNVB mocht er ook nog eens niets van weten. Doordat de voetbalclub dit stiekem regelde, konden ze Hakim Ziyech kopen. "Ze zijn hun boekje te buiten gegaan hiermee. Als de KNVB dit had geweten hadden ze Ziyech nooit kunnen halen", zegt Tubantia-sportverslaggever Kuitert. En Ziyech heeft zijn belang voor de club inmiddels bewezen, met 25 eredivisiedoelpunten sinds hij is gehaald in 2014.

Leiding wist er vanaf
De leiding van de club wist intussen van de schimmige deal af. "Toen was Joop Munsterman de directeur. Die  heeft ervan geweten, want die zat erbij toen die deal werd gemaakt. En vervolgens is in februari 2015 is Gerald van den Belt gekomen, Munsterman was er toen uitgebonjourd door de commissarissen. Van den Belt is volgens de mails die wij hebben gekregen in maart van vorig jaar ingelicht door één van de commissarissen. Die heeft gezegd dat er nog andere afspraken waren met de agent van Ziyech, dus het was al geruime tijd bekend", meent Kuitert.

Volgende maand worden de consequenties bekend hiervan. De onderzoeken lopen nu nog bij de KNVB. Gerben Kuitert: "Er loopt een forensisch boekonderzoek naar fraude, gepleegd bij transfers. En er loopt nog een ander onderzoek van de KNVB. En dat is er op gericht om te kijken of bestuursleden hun boekje niet te buiten zijn gegaan, hun mandaat niet hebben overschreden." De straf kan inhouden dat de licentie van FC Twente wordt ingetrokken of een puntenstraf van maximaal drie punten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen