Nieuws5 feb '16 06:48

Nieuwe website moet mbo-studenten helpen baankans in te schatten

Auteur: Karlijn Meinders

Aankomend mbo-studenten kunnen straks precies zien waar ze welke mbo-opleiding moeten volgen om de beste kans op een baan te hebben.

Foto: ANP
Foto: ANP

Vanmiddag wordt er een website gelanceerd waarop de vooruitzichten op werk per regio is te zijn. Voor het onderzoek is onder andere een enquête gehouden onder leerbedrijven, waarvan er in Nederland 230.000 zijn. André Timmermans is van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, de organisatie achter de site. Hij beaamt dat het lastig is om voorspellingen te doen voor een paar jaar. "Maar de methodieken om dit te voorspellen worden steeds beter."

Volgens Timmermans is het belangrijk dat studenten een baankans laten meewegen bij het kiezen van hun studie. "Natuurlijk is het in eerste plaats belangrijk om te kijken waar je goed in bent en wat je leuk vindt, maar al heel snel daarachter komt: kan ik hier mijn brood mee verdienen?"

De site is voornamelijk bedoeld voor studenten en hun ouders, maar ook scholen kunnen er hun voordeel mee doen. "Die kunnen de informatie gebruiken bij de voorlichting van studenten en kijken of wellicht opleidingen met weinig arbeidsperspectief het beter met een klasje minder zouden moeten doen."

Gerelateerde artikelen