Iran verscheept 9000 kilo laag verrijkt uranium
Iran heeft volgens afspraak laag verrijkt uranium naar Rusland gestuurd. Dat heeft de chef van de Iraanse Nucleaire projecten bevestigd. In juli heeft Iran afspraken gemaakt om van de internationale sancties af te komen.
In de nucleaire deal die onder meer Amerika en Rusland met Iran maakten in juli, werd beloofd dat Iran zijn nucleaire activiteiten zou afschalen. In ruil daarvoor zou het land weer toegang krijgen tot zo'n 100 miljard dollar aan bevroren activa. Ook mag het land weer terugkomen op de internationale oliemarkt. Iran had tot het einde van dit jaar om al zijn verrijkte uranium te verschepen. Maandag is er ongeveer 9000 kilo verscheept. Het land mocht 300 kilo houden volgens de afspraken.
Belangrijke stap
"Er is hiermee een belangrijke stap gezet met het vervullen van de overeenkomst met het Westen", zegt Sico van der Meer van instituut Clingendael. "Iran is nu veel verder verwijderd van de mogelijkheid om kernwapens te bouwen dan het was. Ze hebben nu de centrifuges die ze hadden om uranium te verrijken grotendeels stilgelegd. Ze hebben nu dus een groot deel van hun voorraad verrijkt uranium overgedragen aan Rusland. Nu moet een reactor die ze nog hebben waarmee eventueel plutonium kernwapens mee kunnen worden gebouwd worden omgebouwd. En als die drie stappen allemaal zijn gezet, dan is het vrijwel onmogelijk voor ze om nog kernwapens te bouwen", zegt Van der Meer.
Kerncentrales
In Rusland wordt het uranium waarschijnlijk verstookt in kerncentrales, om energie op te wekken dus. Van der Meer: "Ze zouden er ook kernwapens van kunnen bouwen. Maar goed, Rusland heeft al iets van 8000 kernwapens, dus dat hebben ze niet echt nodig. Het is nu overhandigd aan Rosatom, dat is een civiele nucleaire organisatie die de kerncentrales in Rusland exploiteert."
Yellowcake
In ruil voor het laag verrijkte uranium krijgt Iran de grondstof yellowcake. Dat is de basisgrondstof voor verrijkt uranium. Dat is het uranium wat je in mijnen vindt. "Als je daar bijvoorbeeld brandstof voor kerncentrales of kernwapens van wil maken, moet je nog enorm veel verrijken. Dus eigenlijk is yellowcake een vrij onschuldige grondstof."
Extra sanctie
Of alle sancties worden opgezegd in ruil voor het uranium is nog wel onduidelijk. "Iran is eigenlijk heel boos omdat de VS een extra sanctie hebben ingesteld. Ze hebben sinds kort een sanctie ingesteld waarbij Europeanen, die normaal visa-vrij naar de VS kunnen reizen, nu ineens een visum moeten aanvragen als ze de afgelopen vijf jaar in Iran zijn geweest. En Iran vindt dat oneerlijk. Ze zien het als een extra sanctie. Dus daar zijn nog wat drempels te overwinnen", zegt Sico van der Meer.