Nieuws2 okt '15 18:28Aangepast op 4 okt '15 13:55

Vluchtelingen niet blij met omstandigheden opvang Nijmegen

Auteur: Karlijn Meinders

Een aantal families heeft direct na aankomst het tentenkamp bij Heumensoord weer verlaten. De vluchtelingen klaagden over de omstandigheden in de paviljoens. Zo is er geen daglicht en te weinig privacy.

Vandaag arriveerde de eerste driehonderd vluchtelingen bij de grootste noodopvang van Nederland. Verslaggever Renee van Heteren was in Heumensoord toen de eerste bussen aankwamen. Een aantal mensen stond met spandoeken klaar om de vluchtelingen te verwelkomen.

Scheiden
Er is de laatste tijd veel te doen geweest rondom het wel of niet scheiden van mensen op basis van religie of afkomst. Robert Ploeg, woordvoerder bij het COA, vertelt dat daar in deze opvang geen sprake van is. "Wij houden ons aan de grondwet. Wij doen in Nederland niet aan rassenscheiding. De geschiedenis heeft ons wel geleerd dat dit ook niet bijdraagt aan de leefbaarheid. Uit praktische overwegingen wordt er wel rekening gehouden met de taal die iemand spreekt."

Omstandigheden
Inmiddels zijn een paar families alweer vertrokken, vertelt Van Heteren. "Zij klaagden over de omstandigheden. Zo zou er te weinig privacy zijn, geen zonlicht, mannen kunnen hier niet bij hun vrouw en kinderen op de kamer slapen, maar zouden met acht andere mannen op de kamer liggen. Sommige vluchtelingen zeiden: dan lopen we liever naar Duitsland."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen