Nieuws20 jan '16 11:56

Twan Huys over verkiezingen VS: "Het wordt de smerigste campagne ooit"

Auteur: Didi Levison

Hillary Clinton heeft maar één doel: Obama opvolgen als president van de Verenigde Staten. Om haar missie te laten slagen zal ze zich samen met echtgenoot en partner in crime Bill Clinton staande moeten houden tussen haar genadeloze rivalen. Twan Huys sprak het stel en schreef er een boek over.

Hillary Clinton is volop in de race om de democratische nominatie voor het presidentschap van Amerika binnen te halen. De strijd wordt haar niet gemakkelijk gemaakt, ze moet zich weren tegen roddels en intriges met betrekking tot de sekschandalen van manlief Bill. Daarnaast zal ze de VS ervan moeten overtuigen dat een vrouw aan het roer geen kwaad kan.

Interviews
De Clintons zijn niet zo weg van interviews. Menig journalist krijgt bij ieder interviewverzoek nul op het rekest. Maar Twan Huys is het toch gelukt. Hij sprak het stel een aantal keer, verdiepte zich in het leven van de twee en schreef er een boek over; De Clintons.

Seksschandelen
In zijn boek beschrijft Huys de strubbelingen waar het stel zich doorheen moet worstelen. Hillary heeft niet bepaald milde tegenpartijen in haar race naar de top. Huys: “Het wordt een slachtpartij en de smerigste campagne ooit. Donald Trump heeft aangegeven de seksschandalen rondom de Clintons in zijn campagne te gebruiken. Hij maakt momenteel bijvoorbeeld de overeenkomst Bill Clinton / Bill Cosby. Als hij de kiezer ervan kan overtuigen dat Bill Clinton geen vrouwenversierder maar een vrouwenaanrander is, dan kan dat de campagne van Hillary behoorlijk schaden.”

 

Maar Hillary heeft meer obstakels in haar loopbaan weten te ontwijken. In de jaren ’70 begaf zij zich tussen feministen op Yale University en had hoge politieke ambities. Maar ze wist dat Amerika in die tijd nog niet rijp was voor een vrouwelijke president. “En de enige manier om dan wel in de buurt te komen van de hoogste positie is door een man uit te zoeken die dat wel kan bereiken”, vertelt Huys. Dat werd dus Bill Clinton.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen vinden plaats in november 2016. Volgens de politieke website Politico begint Hillary in april met haar campagne.

Je hoort meer over de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen in onze wekelijkse podcast 'Double Dutch'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen