Nieuws8 jul '15 13:02

Gewoon een beetje vergeetachtig of dementie?

Auteur: BNR Webredactie

Nederlanders weten veel te weinig over dementie. Daarom trekt staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid de komende jaren 16 miljoen euro uit om bij zeker 1 miljoen mensen de kennis over de hersenaandoening te vergroten.

Foto: ANP - Ouderen in het Gelderse Bemmel proberen de rollator-navigator uit
Foto: ANP - Ouderen in het Gelderse Bemmel proberen de rollator-navigator uit

De vergeetziekte, zo wordt dementie ook wel genoemd. Liefst 235.000 mensen in Nederland lijden eraan. Door vergrijzing en omdat we steeds ouder worden stijgt dat aantal de komende jaren flink. Zo’n een op de vijf Nederlanders wordt dement.

Neuronen
Alzheimer is een ziekte waarbij neuronen worden afgebroken, legt Bert Keizer, specialist ouderengeneeskunde, uit.
 

Punt is alleen dat de eerste symptomen die daarop wijzen, vaak erg moeilijk zijn te herkennen. Keizer: “Er was bijvoorbeeld een paasmaaltijd afgesproken bij moeder. Iedereen kwam en ze had helemaal niets in huis, was volkomen vergeten dat die afspraak was gemaakt. Dat werd toen weggepoetst met de mantel der liefde: ‘ach god, we vergeten allemaal wel eens wat’.”

Koffer inpakken of koken
Vaak komt pas achteraf dat besef dat er al iets aan de hand was. Volgens Keizer zijn er verschillende manieren waarmee je dementie kunt vaststellen of uitsluiten. “Een belangrijke functietest is of iemand nog een maaltijd kan bereiden. Groente, aardappels, vlees, toetje: haalt je moeder dat nog? Kan ze het koken? Zet ze het allemaal op tijd op tafel? Dat is een vrij ingewikkelde bezigheid.”

Een andere goede test is om te kijken of iemand nog een koffer kan inpakken voor de vakantie. Keizer: “Daarbij moet je vooruitdenken. Naar wat voor land gaan we? Dat zijn van die kleine dingen in het dagelijks leven waarbij het omstanders opvalt dat iemand iets niet meer kan.”

Gerelateerde artikelen