Nieuws13 mei '15 18:11

Historische uitspraak: zoon vrijuit na hulp bij zelfdoding moeder

Auteur: BNR Webredactie

De zoon die zijn 99-jarige moeder hielp met sterven, wordt niet gestraft. Het Hof in Arnhem komt tot deze baanbrekende beslissing omdat het vindt dat de verdachte zorgvuldig en transparant heeft gehandeld.

Foto: ANP - Albert Heringa
Foto: ANP - Albert Heringa

De rechtbank achtte Heringa ook niet schuldig aan strafbare hulp bij zelfdoding, omdat hij zich kon beroepen op een noodtoestand. Heringa reageerde opgelucht. Op de publieke tribune werd geapplaudisseerd. BNR-verslaggever Harmen van der Veen was bij de rechtbank en sprak met Heringa:

 

Heringa, die zijn moeder wilde helpen met euthanasie toen een arts dat weigerde, werd in 2013 schuldig verklaard maar hij kreeg geen straf opgelegd. Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen de man. Hulp bij zelfdoding zonder tussenkomst van een arts is strafbaar in Nederland. Er staat een maximumcelstraf van 3 jaar op.
 
OM in cassatie
Volgens zijn advocaat Vis is het een moedige uitspraak van het Hof. “Eén die recht doet aan de situatie van Heringa en de wens van zijn moeder en één die na zo’n lange tijd eindelijk ook rust brengt.” Het OM gaat zeer waarschijnlijk in cassatie bij de Hoge Raad.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen