Nieuws20 jan '16 15:11

Van der Steur kreeg advies geen excuses aan te bieden

Auteur: Didi Levison

Uit stukken die het ministerie van Veiligheid en Justitie openbaar heeft gemaakt blijkt dat Van der Steur het advies kreeg om voor zijn gesprek in september 2015 met forensisch expert Professor Maat geen excuses aan te bieden.

In de nota staat onder andere: "Geen excuses aanbieden. U neemt uw woorden niet terug, maar plaatst ze wel in de juiste context. Uw eerdere reactie was ingegeven door gevoelens en reactie van nabestaanden".

 

Van der Steur moet vandaag voor de derde keer in tien maanden tijd sorry zeggen tegen de Tweede Kamer. Dit keer omdat hij professor Maat onterecht afserveerde. Hij gaf eerder deze week toe een fout te hebben gemaakt: “Ik ben iemand die het hart op de tong heeft. Ik had mij meer als minister in plaats van als mens moeten uitlaten”, zei hij tegen BNR.

Politiek verslaggever Jeroen Stans volgt de zaak. “De oppositie is heel kritisch. Met excuses aan Maat is de kous nog niet af”, zei Stans, overigens nog voordat naar buiten kwam dat de NCTV Van der Steur adviseerde geen excuses aan te bieden aan Maat.

Zwartgelakt rapport
In een politierapport dat Maat vrijpleitte zijn forse gedeeltes zwartgelakt. De vraag is: door wie? Door korpschef Gerard Bouman? Of was het toch Van der Steur zelf? Duidelijk is dat de Tweede Kamer nog te veel open eindjes ziet. Coalitiepartner PvdA Jeroen Recourt  van coalitiepartner PvdA maakte gisteren duidelijk niet uit te zijn op een val van de minister. “Maar hij moet wel goede antwoorden geven”, zegt Recourt.

Maat zat in het team van specialisten dat de slachtoffers van vlucht MH17 identificeerde. Hij gaf een lezing over het neergestorte toestel aan studenten en geïnteresseerden. Daarna werd hij ervan beschuldigd dat hij informatie over de slachtoffers ten onrechte openbaar had gemaakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen