Nieuws25 sep '15 10:22

Bloedtest om downsyndroom op te sporen groot succes

Auteur: Madelon Meester

Een simpele bloedtest om het downsyndroom op te sporen bij ongeboren kinderen is een groot succes. 90 procent van de zwangere vrouwen die voor de zogenoemde NIPT-test in aanmerking komt, kiest ervoor.

Foto: ANP
Foto: ANP

Nederland onderzoekt de test nu ruim een jaar en hij blijkt  betrouwbaar. Lieve Christiaens, gynaecoloog bij het UMC Utrecht, spreekt van een grote stap vooruit. “De enige drempel is dat de test kostbaar is.”

1 op 200
Op dit moment kom je als zwangere in aanmerking voor de test als er een risico van 1 op 200 op een kindje met downsyndroom is. "Maar er zijn natuurlijk ook vrouwen die zeggen: ik heb een kans van 1 op 210 en dat vind ik erg vervelend, of er zijn mensen die zeggen: het is voor mij belangrijker dan gemiddeld te weten of ik een kindje met downsyndroom heb."

 

Standaard
Volgens Christiaens is het van belang dat de NIPT-test geen standaard test wordt, maar alleen wordt uitgevoerd bij mensen die dat ook willen. “Het moet niet zo zijn dat bij de eerste controle tijdens de zwangerschap standaard bloed wordt afgenomen voor dit onderzoek.” Daarnaast is het belangrijk te benadrukken dat het gaat om DNA-onderzoek en dus om erfelijk materiaal. “Uit de test kunnen uitslagen komen waarnaar je helemaal niet op zoek was.”

Kanker
In voorkomende gevallen kan er bijvoorbeeld kanker worden ontdekt bij de moeder. “De test is afkomstig uit de kankerdiagnostiek. In België zijn er inmiddels drie zwangeren waarbij een vorm van leukemie is ontdekt. Dat is voor die zwangere vrouwen fijn geweest, omdat ze daardoor goed behandeld konden worden. De kans dat er zo’n soort uitslag uit de test komt, is 1 op 1.000. Het is belangrijk om vrouwen daarover in te lichten voordat ze de test doen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen