Nabestaanden krijgen vaak van de politie te horen dat hun familielid is omgekomen door zelfmoord, terwijl zij denken dat er bijvoorbeeld een misdrijf is gepleegd, stelt Diekstra. Neem de recente zaak rond de 16-jarige Dascha Graafsma. Zij werd dood aangetroffen nadat ze door een trein bij Hilversum Sportpark was gegrepen. Was het zelfdoding? Een ongeval? Of toch een misdrijf?
"Soms wordt de conclusie 'zelfdoding' al na enkele minuten tot hooguit enkele uren getrokken", zegt Diekstra. "Zoals we nu bijna live kunnen zien in de zaak van Dascha komen er steeds meer feiten en omstandigheden naar voren waaruit blijkt dat die conclusie waarschijnlijk veel te snel getrokken is. Daarmee wordt families veel leed aangedaan."
Het advocatenkantoor gaat nabestaanden bijstaan, omdat naar eigen zeggen uit de vele dossiers blijkt dat in veel te veel zaken het scenario zelfdoding van meet af aan leidend is geweest. "Ook de aanvullende onderzoeken blijken te zijn verricht vanuit de scenariogedachte zelfdoding", zegt Diekstra. "Dit valt in veel gevallen niet anders te duiden dan tunnelvisie bij de opsporing. In die zaken blijkt er op geen enkele wijze kritische reflectie op het onderzoek te zijn geweest."
De deskundigen met wie het kantoor zal samenwerken zijn onder meer: oud-rechercheurs, forensische artsen en pathologen en digitaal forensisch onderzoekers. In iedere zaak zal met experts worden gekeken welke onderzoeken nog mogelijk zijn en daartoe zullen de beste onderzoekers worden aangeschreven. Het doel, zegt Diekstra: "Kijken of we deze zaken heropend kunnen krijgen en daar waar nodig vervolging kunnen afdwingen bij het gerechtshof."
Het kantoor doet dit kosteloos. "Maar mocht een zaak erg kostbaar worden, zal middels donaties of crowdfunding gepoogd worden een groter budget te verkrijgen", zegt Diekstra.