Nieuws9 feb '16 18:11

D66 en PvdA willen extra sancties tegen Rusland

Auteur: Mark Hulstein

D66 en de PvdA overwegen extra sancties tegen Rusland. In het Westen van Syrië wint president Assad met behulp van de Russen steeds meer terrein terug.

Sjoerd Sjoerdsma (D66) Foto: ANP
Sjoerd Sjoerdsma (D66) Foto: ANP

Er vallen ook veel burgerslachtoffers bij de acties. "We zien dat Assad, die natuurlijk al verantwoordelijk is voor een enorme misdaad tegen de menselijkheid nu militair ter zijde wordt gestaan door Rusland. Rusland die ook niet terugdeinst voor het bombarderen van burgers. Van bakkers, van scholen", zegt Sjoerd Sjoerdsma van D66 tegen politiek verslaggever Jaap Jansen.

Clusterbommen
Volgens Human Right Watch bombardeert Rusland elke dag met clusterbommen. Maar Rusland ontkent dat er burgerslachtoffers vallen. Han ten Broeke (VVD): "Ik geloof dat de Russen vandaag nog bij monde van de woordvoerder van Poetin, de heer Petrov, hebben aangegeven dat er geen enkel bewijs is dat er burgerdoden vallen als gevolg van hun ingrijpen. Dat is een bizarre bewering. Ik zie de berichten van Human Rights Watch elke dag en ik volg die rapporten."

Maat is vol
Michiel Servaes van de PvdA wil dat Europa tegen Rusland aangeeft dat de maat vol is. "Diplomatieke onderhandelingen zijn belangrijk, maar op deze manier heeft praten niet zo veel zin." De maat is vol. Bondskanselier Merker en de Turkse premier hebben afgesproken dat ze dat opnieuw gaan vertellen aan Poetin, in de Veiligheidsraad. Maar de Russen willen het niet horen.

'Zwaardere sancties'
Sjoerd Sjoerdsma (D66): "Ze zijn Oost-Indisch doof voor alles wat het Westen op dit moment te zeggen heeft. En ze proberen, door zich militair in het Syrisch conflict te mengen, de sancties die we hebben ingericht tegen dat land, van tafel te krijgen. En het domste wat we kunnen doen is nu toegeven aan Poetin en zijn handlangers vanwege dit misdadige oorlogsspel dat zij spelen in Syrië. Sterker, ik zou zeggen: in Oekraïne zien we te weinig resultaat. En als het in Syrië zo doorgaat dan zouden we misschien zwaardere sancties tegen Rusland moeten overwegen", zegt Sjoerdsma.

Ook de PvdA is het hiermee eens. "We moeten ten eerste klare taal spreken. Dus niet zoals in de VN nu gebeurt, alle oorlogsmisdaden van Assad, waar de Russen medeplichtig aan zijn, een beetje onder het tapijt vegen om de lieve vrede. Dat kan nu niet meer. En ik vind dat dit debat over andere maatregelen inclusief sancties gevoerd moet worden", zegt Servaes.

VVD milder
Ten Broeke van de VVD vreest dat men het binnen Europa niet eens is met meer sancties. "Zowel van Franse als van Duitse zijde zie je van officials al de eerste geluiden om die sancties weer in de zomer te gaan verlichten. Ik ben nog niet toe aan één van beide conclusies. Ik denk dat het sanctiepakket zoals we het hebben zwaar en goed is. Dat het effect heeft en dat het de Russen langzamerhand in de economische problemen brengt. En dat is precies wat we beogen. Nu nog de politieke gevolgen ervan", zegt VVD'er Ten Broeke.

Woensdag debatteert de Tweede Kamer opnieuw over Syrië.

Gerelateerde artikelen