Hollande komt met pakket maatregelen tegen hoge werkloosheid
Er zijn zoveel werklozen in Frankrijk dat er sprake is van een economische noodtoestand. Dat zegt de Franse president Hollande. Hij wil de werkloosheid omlaag brengen met een flink pakket maatregelen.
Die werkloosheid is in Frankrijk inmiddels gestegen tot boven de tien procent. Nu heeft president Hollande een aantal concrete maatregelen genomen om de werkloosheid tegen te gaan. Zo wil hij 500.000 werklozen scholing aanbieden. Hij gaat bedrijven die iemand aannemen een premie van 2000 euro geven. Ook moeten er meer leer-/werktrajecten komen. Er komt een lastenverlichting voor het bedrijfsleven en werkgevers en werknemers moeten gaan praten over het aanpassen van de werktijden naar het werkaanbod, legt correspondent Eveline Bijlsma uit.
Eerdere maatregelen
Twee jaar geleden werden er ook al maatregelen in het leven geroepen om de werkloosheid in te dammen. "Die maatregelen bestonden vooral uit het invoeren van een lastenverlichting van het bedrijfsleven. Hij heeft vandaag gezegd dat dit structureel wordt. Dat was tot nu toe een onhandige ingewikkelde constructie met belastingkorting. Dus dat is belangrijk geweest. Maar heeft dat iets opgeleverd? De linkerflank van zijn partij zegt van niet. Die vinden het een cadeautje voor het bedrijfsleven en die zeggen: dat heeft veel te weinig banen opgeleverd. Werkgevers vinden het nog te vroeg voor conclusies", zegt Bijlsma.
In heel Europa is de werkloosheid aan het dalen, maar Frankrijk blijft achter. Het onflexibele arbeidsrecht speelt een rol hierbij, volgens correspondent Eveline Bijlsma. "Het wetboek van arbeidsrecht kent duizenden artikelen. Het is ook heel zwaar, ik heb het laatst vast gehad. Het weegt meer dan anderhalve kilo. Al die regeltjes zitten werkgevers in de weg. En voornamelijk de regels om iemand te ontslaan." Dit zou werkgevers er weer van onthouden om nieuwe mensen aan te nemen. Maar deze regels wil Hollande dan weer niet veranderen. Dus of alle maatregelen nu wat uit zullen halen, moet nog blijken.