Nieuws1 jun '15 17:01

Verdachte verkrachtingen Utrecht werkt niet mee aan onderzoek

Auteur: Karlijn Meinders

De verdachte van een reeks verkrachtingen in Utrecht in de jaren '90 en in 2001 wil niet geobserveerd worden in het Pieter Baan Centrum. Dat bleek vandaag tijdens de regiezitting.

Gerard T. wordt vervolgd voor vier verkrachtingen, maar de zaak is eigenlijk veel groter, vertelt verslaggever Martijn de Rijk vanuit de rechtbank in Utrecht. "Het gaat mogelijk om 22 verkrachtingen. De meeste zijn nog niet ten laste gelegd omdat het bewijs nog niet rond is."

Tactiek
De verdachte weigert nu mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek. Volgens De Rijk een beproefde tactiek van zedendelinquenten. "Ze hopen zo onder tbs-behandeling uit te komen en een vast aantal jaar straf te krijgen, in plaats van voor onbepaalde tijd achter de tralies te verdwijnen."

Onderzoek inzien
Ook de raadsman van de verdachte zorgt voor vertraging. "Hij wil eerst alle signalementen van alle zaken waarin de verdachte genoemd is inzien", vertelt De Rijk. "De dader zou namelijk de ene keer plat Utrechts hebben gepraat en de andere keer heel beschaafd. Hij wil nu kijken of het niet 'gewoon' om een reeks verkrachtingen gaat in plaats van een serieverkrachting."

Lokfiets
De verdachte liep tegen de lamp toen hij in 2014 een lokfiets van de politie stal. "De man moest destijds een DNA-profiel afgeven en toen die in de computer werd ingevoerd kwamen daar allemaal matches uit met verkrachtingszaken en is hij opgepakt. Zijn advocaat heeft ook bij deze gang van zaken zijn twijfels. Volgens hem zou de fiets met opzet in de kelderbox van de verdachte zijn gezet, om zo zijn DNA af te kunnen nemen en hem te kunnen linken aan zaken waarin hij eerder al in beeld was."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen