Nieuws18 jan '16 20:02

Steeds meer details duidelijk, serieverkrachter Utrecht blijft zwijgen

Auteur: Karlijn Meinders

Al bijna twintig jaar wordt hij de Utrechtse serieverkrachter genoemd. Meer dan twintig vrouwen werden tussen 1995 en 2001 aangerand. Vandaag stond verdachte Gerard T. voor de rechter. Maar hij liet niks los.

Foto: ANP
Foto: ANP

Details over de werkwijze van de Utrechtse serieverkrachter komen wel naar buiten. Verslaggever Martijn de Rijk was vandaag in de rechtszaal aanwezig. "Gerard T. zwijgt, hoewel hem keer op keer vragen worden gesteld en hij veel uit te leggen heeft."

Getuigenverklaringen
"Stoppen bitch" en "Als je doet wat ik zeg gebeurt je niets", staat er in de getuigenverklaringen van twee van de slachtoffers die aan hun haar van de fiets werden getrokken en verkracht werden. De derde vrouw wist kort na de verkrachting te ontsnappen door in een sloot te springen, ze ging met ontbloot onderlichaam op zoek naar hulp. De vierde vrouw werd hulpeloos achtergelaten, vastgebonden aan een boom, met tie wraps.

Alle vier de vrouwen overleefden. De handelswijze van de dader kwam iedere keer overeen en er werd DNA gevonden. Toch loopt hij pas tegen de lamp als hij in 2014 een lokfiets steelt.
Hij wordt gedwongen DNA af te geven. Op zijn telefoon werden online zoekopdrachten gevonden met de thema's 'DNA-onderzoek', 'Utrechtse serieverkrachter' en 'zelfmoord'.

Zestien jaar
Voor vier zaken is er nu voldoende bewijs. Er zijn 22 zaken die met elkaar overeen komen, maar er is gekozen om te vervolgen voor de feiten waar wettelijk een overtuigend bewijs voor staat, vertelt Marie-Louise van Maarseveen, persofficier bij Parket Midden-Nederland. Het aantal verkrachtingen waarvoor iemand veroordeeld wordt maakt wel uit, voegt ze daaraan toe. "Voor één verkrachting geldt twaalf jaar gevangenisstraf, als er sprake is van samenloop kan het betekenen dat er een derde bijkomt en dan is het maximum zestien jaar."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen