Nieuws6 jan '16 16:36

Meer dan 150 aangiftes na aanrandingen in Keulen en Hamburg

Auteur: Karlijn Meinders

Volgens de Duitse politie is driekwart van de vrouwen die aangifte hebben gedaan aangerand. En dat is opvallend. Want in eerste instantie deden veel vrouwen slechts aangifte van beroving.

Foto: ANP
Foto: ANP

Correspondent Derk Marseille: "Het blijkt toch dat veel vrouwen uit schaamte eerst alleen hebben gesproken over diefstal, maar vervolgens bij navraag bleek dat ook zij zijn betast op de borsten, op de billen en dus ook slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld."

Profiel
We zijn nu zes dagen verder en vandaag zijn voor het eerst verdachten opgepakt. "De grote vraag is nu: wat is de achtergrond van de daders?", zegt Marseilie. "Zijn het autochtone Duitsers? Of bijvoorbeeld vluchtelingen? Camerabeelden zijn vaak te vaag voor een veroordeling en de dader omschrijvingen van de meeste vrouwen ook, want in zo'n stressvolle situatie wil je vaak gewoon snel wegkomen. Experts in Duitsland gaan er dan ook vanuit dat hier geen veroordelingen uit zullen volgen."

Hamburg
In Hamburg is iets soortgelijks gebeurd op Nieuwjaarsnacht. En ook daar stijgt het aantal aangiftes aanzienlijk. Ondertussen gaat de minister van Justitie er vanuit dat er met voorbedachte rade is gehandeld. Marseille: "Dat zal strafverzwarend werken, dat samenspannen om tot dit soort delicten te komen. Op het moment dat je met zijn twintigen afspreekt om samen vrouwen lastig te vallen, is er sprake van georganiseerde misdaad."

Verdacht pakketje
Het kantoor van bondskanselier Merkel werd vanochtend ook een paar uur afgesloten in verband met een verdacht pakketje. Inmiddels blijkt dat loos alarm. "Je merkt dat men nu heel zenuwachtig reageert op dit soort dingen", vertelt Marseille. "En dat ook niet wordt uitgesloten dat de massa aanrandingen een daad van terrorisme waren en dat dit misschien zelfs onder invloed van IS is gebeurd."

Gerelateerde artikelen