Nieuws30 apr '13 18:17Aangepast op 30 apr '13 23:58

Koningspaar maakt zich op voor koningsvaart

Auteur: Marjan van den Berg

Tussen de 700.000 en 800.000 bezoekers zijn dinsdag in Amsterdam geweest tijdens de troonswisseling, schat de gemeente. Het drukke programma is vrijwel vlekkeloos verlopen.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima sloten de dag af met een diner in het Muziekgebouw aan het IJ. Daarvoor maakten zij een vaartocht en werd hen het Koningslied toegezongen.

De Koningsvaart op het IJ had de vorm van een mini-Sail waar 250 schepen aan meededen. Tijdens de vaartocht, die de gemeente Amsterdam heeft aangeboden, voeren ze langs alles "waar Nederland trots op is''. Zo kreeg het koningspaar op het water een ere-escorte van de roeiers van de Holland Acht, gaven het Nationaal Ballet en De Nederlandse Opera een optreden en verzorgden musicalsterren een medley van bekende Nederlandse musicals.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima stapten ‘spontaan’ van boord tijdens de koningsvaart. Dat deden zij bij het podium waar de Nederlandse dj Armin van Buuren optrad met het Koninklijk Concertgebouworkest. Dat ‘uitstapje’ was niet in de draaiboeken opgenomen. Op het podium schudden Willem-Alexander en Máxima onder meer de hand van de dj. Ook de prinsesjes gingen mee.

De vaartocht eindigde bij het Muziekgebouw aan 't IJ, waar het nieuwe koningspaar een diner te wachten stond. Kort na de aankomst bij het Muziekgebouw brachten tien F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht een groet aan de koning en zijn gezin. De straaljagers vlogen met gekleurde rook. Een van de F-16's was helemaal oranje gekleurd.

Koningslied
Voorafgaand aan de vaartocht zongen in totaal 33 Nederlandse artiesten vanuit Rotterdam rechtstreeks de kersverse koning en koningin in Amsterdam toe. Onder anderen Carel Kraayenhof, Edsilia Rombley, Lee Towers en Marco Borsato waren in Ahoy Rotterdam voor het meezingspektakel Samen voor Oranje. 

Er was een rechtstreekse verbinding met Amsterdam om het Koningslied gezamenlijk voor de nieuwe Nederlandse koning, koningin en hun drie kinderen te zingen. Componist van het vooraf omstreden lied, John Ewbank, was ook aanwezig in Ahoy. Hij speelde de pianopartij van het nummer.

Het Koningslied moest een groot meezingspektakel worden door het hele land, maar dat ging niet overal goed. Het lied werd ook op het Museumplein in Amsterdam rechtstreeks uitgezonden, maar daar zong slechts een handjevol mensen mee. Volgens RTV Oost was het in Zwolle nog veel erger, daar werd het Koningslied namelijk helemaal vergeten. Op het moment dat het lied meegezongen moest worden, was een dj nog druk aan het draaien op het Rodetorenplein. Op het Vrijthof in Maastricht werd het hele lied afgeblazen bij gebrek aan meezing-belangstelling.

Drukte in de stad
Volgens de gemeente waren er dinsdag tussen de 700.000 en 800.000 bezoekers in Amsterdam. Het totaal aantal aanhoudingen bedroeg 84. Er waren wat incidenten, waaronder een steekpartij op Centraal Station.

De politie heeft dinsdagmiddag bezoekers die op weg waren naar het Museumplein, via Twitter opgeroepen "liever naar de Koningsvaart" te komen omdat het op het Museumplein erg druk begon te worden. Op het Museumplein was dinsdagavond het Koningsbal, een optreden van André Rieu en zijn orkest.

NS
De Nederlandse Spoorwegen hebben dinsdag 239.000 mensen naar Amsterdam vervoerd. Het aantal is vergelijkbaar met Koninginnedag vorig jaar. De NS merkte alleen dat reizigers later van huis zijn vertrokken en later weer weggaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen