Nieuws26 nov '15 17:42

Porosjenko hoopt dat Nederland nu opnieuw solidair is met Oekraïne

Auteur: BNR Webredactie

Het Associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne is het definitieve afscheid van de Sovjet-Unie en het communisme voor Oekraïne, zegt president Petro Porosjenko.

De Oekraiense president Petro Porosjenko zei dat vanmiddag in het Catshuis in Den Haag, waar hij op bezoek was bij premier Rutte. Porosjenko kan zich niet voorstellen dat iemand daartegen is: "We laten dit proces door niemand stoppen."

Nederland kan in april ja of nee zeggen in een raadgevend referendum over het Verdrag. Volgens premier Rutte zal de regering daarna de Nederlandse steun voor het Verdrag opnieuw overwegen: "De wet is daar duidelijk over."

Rutte: stabiele buur belangrijk
Op weg naar het referendum wil Rutte benadrukken dat "een stabiele buur in een onrustige wereld belangrijk is". De premier stelde dat het verdrag geen opstapje is naar het  EU-lidmaatschap. "Dat geldt ook niet voor landen in Zuid-Amerika, Libanon of Israël waarmee we zo’n verdrag hebben", zei Rutte. "Het gaat over economische samenwerking en het bevorderen van democratie en rechtsstaat in Oekraïne." Het land kampt nog steeds met enorme corruptie.

"Wie kan er nu tegen dit Verdrag zijn”, vroeg Porosjenko zich af. "Nederland en Oekraïne waren solidair bij de ramp met de MH17. Ik hoop zeer dat de Nederlanders nu opnieuw solidair zijn en het Associatieverdrag niet dwarsbomen. De uitkomst van het Nederlandse raadgevend referendum is voor alle 45 miljoen Oekraieners zéér belangrijk."

Onder meer verwijzend naar de schermutselingen op het Maidanplein en de onrust in Oost-OekraIne, zei de president; "Veel Oekraieners hebben hun leven gegeven om Oekraïne Europees te maken. Op die weg gaan wij verder."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen