Nieuws3 feb '16 08:09

Datadeal tussen VS en Europa nu echt gesloten

Auteur: Judith Laanen

Amerika belooft de privacy van Europeanen beter te beschermen. De toezegging is onderdeel van een akkoord dat is gesloten tussen de Europese Unie en Amerika.

Foto ANP
Foto ANP

De onderhandelingen daarover lopen al sinds oktober, toen het Europees Hof bedrijven als Facebook en Google op de vingers tikte over hoe zij data opslaan.

CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers is blij met het akkoord voor "alle bedrijven die data tussen Europa en Amerika transfereren". Maar Lenaers er nog niet helemaal gerust op.

 

Of de tekst namelijk voldoet aan de voorwaarden die het Europees Hof heeft gesteld in oktober, moet nog blijken. "We hebben er niks aan als over anderhalf jaar het Europees Hof besluit dat deze EU-US Privacy Shield, zoals deze deal heet, ongeldig wordt verklaard", zegt Lenaers.

Het Europees Hof heeft besloten dat inbreuk op privacy in de praktijk effectief bestraft moet worden. Ook komt er een ombudsman voor databescherming in de VS, waar Europeanen met hun klachten terecht kunnen. "Maar er moet nog blijken wat zijn macht wordt en hoe die gecontroleerd wordt", zegt Lenaers.

De directeur van het Amerikaanse bureau van Inlichtingen heeft per brief toegezegd dat er geen massa-surveillance gaat plaatsvinden met deze data, vertelt Lenaers. "Juridisch adviseurs moeten onderzoeken of die brief in voldoende mate een bindende toezegging is zoals het Europees Hof dat graag wilde, ik heb daar mijn twijfels over."

Als burger zou je ook kunnen besluiten om niet van bedrijven zoals Google of Facebook gebruik te maken als je niet zeker bent over de veiligheid van je data, maar Lenaers waarschuwt dat we niet moeten vergeten dat een hele hoop kleinere MKB-bedrijven hun klantgegevens opslaan in clouds van Amazon, Google of Apple. "Die weten vaak niet eens waar data opgeslagen wordt. Zeker voor die bedrijven is duidelijk echt belangrijk."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen