Nieuws3 feb '16 18:22

Autoriteit Persoonsgegevens: 'Te vroeg om in te grijpen tussen Europa en VS'

Auteur: Mark Hulstein

Europese privacy waakonden hebben hun twijfels bij het data-akkoord tussen de VS en Europa. Ze zijn bang dat persoonsgegevens niet goed zullen worden beschermd.

Foto: ANP
Foto: ANP

In het ontwerp-akkoord staat dat data van mensen in Europa ook mogen worden opgeslagen op servers in de VS. Zo staan de servers van bijvoorbeeld Google en Facebook in de VS en zal er dus enorm veel data van Europese gebruikers in Amerika worden opgeslagen. Er is ook afgesproken dat de data  niet zal worden gebruikt om massaal de gegevens te doorzoeken, volgens de Europese Commissie.

Maar zolang er niets officieel op papier staat, zijn de waakhonden sceptisch. Zo ook de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens. "Er is over en weer een brievenwisseling geweest en dat moet nu omgezet worden in een eenzijdig besluit. Maar we hebben geen stuk gezien. En de Commissie beweert dat het er allemaal heel mooi uitziet en dat zou misschien ook wel eens kunnen. Maar voorlopig denk ik: eerst zien, dan geloven. Het vervelende van mij en mijn collega's is dat wij allemaal juristen zijn. En dus willen we het eerst zien voordat we er iets van vinden", zegt de voorzitter van de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens Jacob Kohnstamm.

In oktober, toen het vorige akkoord over persoonsgegevens ongeldig werd verklaard door de rechter, stonden de Europese waakhonden voor een keuze: alles blokkeren of de VS en de EU meer tijd geven om tot een akkoord te komen. Kohnstamm legt uit dat voor het laatste is gekozen. Anders zouden, volgens Kohnstamm, honderden apps moeten worden geblokkeerd. "Dat is een dramatisch besluit. Toen hebben we gezegd: we geven de Verenigde Staten en de Europese Commissie drie maanden de tijd om tot een nieuw akkoord te komen. Nu ligt er een onderhandelingsresultaat en nu willen we dat eerst serieus bekijken. Het is niet opportuun om nu te gaan handhaven als er net iets heel moois en nieuws zou liggen wat we niet kunnen overzien", zegt Kohnstamm.

Kohnstamm heeft de Commissie en de VS gewaarschuwd. "Wij hebben gezegd: doe iets of we begaan een ongeluk! Wij moeten de wet handhaven. Maar op het moment dat we nu aan zien komen dat de mogelijkheid zou bestaan dat we niet tot dramatische, handhavende acties over hoeven te gaan omdat er misschien een goed akkoord ligt, zou het ook wel heel raar zijn als we zouden zeggen: 'ha lekker, we kunnen gaan handhaven, beboeten!'. Dat is niet de reden waarom we hier zijn. We zitten er om de wet na te doen leven."

Kohnstamm verwacht dat ze over twee maanden, als ze het akkoord hebben doorgelezen, kunnen zeggen dat ze het ermee eens zijn of juist niet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen