Nieuws5 jan '16 16:26

Keulen neemt maatregelen na aanrandingen oudjaarsnacht

Auteur: Judith Laanen

Keulen zet meer agenten in burger in tijdens het aankomende carnaval begin februari. Hiermee reageert de gemeente Keulen op de massale aanranding die tijdens de jaarwisseling plaatsvond in de stad.

Foto: screenshot YouTube.com
Foto: screenshot YouTube.com

Bestuurders en politici in Duitsland eisen dat de aanranders van tientallen vrouwen in Keulen hard worden aangepakt. In de nacht van oud op nieuw sloten ongeveer 1000 dronken mannen van Arabische en Noord-Afrikaanse afkomst de vrouwen bij het station in. De vrouwen werden aangerand en beroofd. Inmiddels zijn er meer dan 90 aangiften binnen van vrouwen die zeggen dat ze toen beroofd of aangerand zijn.

Duitsland-correspondent Derk Marseille was bij de persconferentie die de burgemeester van Keulen, Henriette Reker, net gaf. Die gaf aan dat het "niet te tolereren" is dat dit gebeurt, zegt Marseille.

 

Als aanvulling op de aangekondigde strengere veiligheidsmaatregelen riep de burgemeester vrouwen op om als tijdelijke oplossing "op afstand te blijven van aanwezige mannen en zich in groepjes te verzamelen", zegt Marseille.

De vraag die iedereen nog altijd bezighoudt is hoe de daders gepakt gaan worden, zegt Marseille. "Dat is nog altijd onduidelijk. Die vergelding zal ook voor de slachtoffers voor opheldering kunnen zorgen."

Politie wist al vroeg van aanrandingen
Ook opvallend, zegt Marseille, is dat de politie in die oudjaarsnacht rond 01.00 uur 's nachts al wist van de aanrandingen die plaatsvonden, maar toch te weinig kon doen. "De politie wijt dit aan verschillen tussen het station en het plein voor het station, waar dan weer een andere afdeling van de politie voor verantwoordelijk is. Met behulp van camerabeelden worden de daders geprobeerd te achterhalen. Maar je moet eerlijk zijn: de politie heeft geen flauwe aanwijzing wie de daders zouden kunnen zijn en kan dus ook niet hun achtergrond vaststellen."

Achtergrond daders eigen thema
"Dat is een geheel eigen thema geworden", vertelt Marseille. "Al maandenlang plegen Noord-Afrikaanse en Arabische mannen rond het station van Keulen berovingen en vallen ze vrouwen lastig. De politie is niet in staat iets aan te doen. Met de recente stroom van vluchtelingen worden ze ook zo genoemd, sommigen hebben ook asielpapieren laten zien. Nog altijd is niet vastgesteld of het ook vluchtelingen zijn. Ook daar kan politie nog geen uitsluitsel over geven."

Methodiek
De manier waarop de groepen mannen te werk zijn gegaan doet volgens Marseille denken aan dezelfde wijze waarop vrouwen zijn verkracht op het Egyptische Tahrirplein. "Soms wel tot 20 mannen omsingelden een vrouw, de buitenste groep houdt mensen op afstand en bedreigt ze als ze willen ingrijpen. Er werd aangifte gedaan van één verkrachting, dus met het binnendringen van de hand in de vagina. Het gaat om methodes die volgens de politievakbond tot nu toe ongekend zijn in Europa en Duitsland."

De massa-aanranding in Keulen staat niet op zichzelf, zegt Marseille. Er zijn meer incidenten gemeld in Keulen, ook vergelijkbare in de Duitse steden Stuttgart en Hamburg.

Gerelateerde artikelen