Rabobank ontslaat mogelijk duizenden medewerkers
Rabobank gaat drastisch saneren in zijn personeelsbestand. Daarnaast moet het voor 100 miljard euro aan uitstaande leningen kwijt. Dat onthult het Financieele Dagblad vanochtend.
Naar verwachting zal de bank duizenden mensen moeten ontslaan. Dat blijkt uit gesprekken die het FD voerde met bronnen binnen en buiten de bank en het strategiedocument 'Op weg naar Strategisch Kader 2016-2020' dat in handen is van de krant.
"Rabobank zit een beetje klem", zegt FD-redacteur Leon Willems. Zo is de bank minder winstgevend dan concurrenten als ING en ABN Amro. Tegelijkertijd wordt de Rabobank zwaar getroffen door internationale afspraken over de buffervermogens die banken moeten aanhouden om verliezen te kunnen dekken. Willems:
Duizenden
Hoeveel ontslagen er precies gaan volgen, is nog niet zeker. Pas in december wordt duidelijk hoe zwaar de internationale bufferregels zullen uitvallen. Maar wanneer wordt gekeken naar het lopende reorganisatieplan, zouden over vier jaar zo'n 8.000 banen kunnen zijn verdwenen, stelt Willems. "Maar er zijn ook vakbonden die rekenen op 10.000 banen."
Bij Rabobank werken in totaal 46.500 mensen, waarvan 30.000 in Nederland. Zowel op het hoofdkantoor als bij lokale banken zullen ontslagen vallen, al verwacht Willems dat met name die laatste groep zal worden getroffen. "Veel lokale Rabobanken zijn eigenlijk autonoom opererende bankjes. Het plan is om ondersteunende staffuncties te gaan centraliseren."
Leningen
Naast het snijden in het personeelsbetand moet de bank ook voor 100 miljard euro aan uitstaande leningen van de balans krijgen. Willems: "Het plan is die leningen door te verkopen aan beleggers. Het zal dus afhankelijk zijn van de vraag uit de markt naar woninghypotheken en MKB-leningen."
Maar zelfs als dat meezit, gaan er nog steeds duizenden banen weg, zegt de FD-redacteur. "Als het niet meezit, houdt de bank er rekening mee dat het een nog zwaarder scenario wordt."
Daarmee lijken de rollen omgekeerd. Willems: "Bij de kredietcrisis klopte Rabobank zichzelf op de borst want ze hadden geen staatssteun nodig. Ze waren niet beursgenoteerd, maar een coöperatieve bank met een hoog kredietoordeel. Nu, zeven jaar later, heeft de concurrentie orde op zaken gesteld in eigen huis en is de beurt nu Rabobank om de achterstand in te lopen."
Reactie
Een woordvoerder van Rabobank onderschrijft dat de bank ingrijpt maar noemt het aantal ontslagen van 6.000 tot 10.000 mensen een slag in de lucht. Pas als de plannen in december zijn voorgelegd aan de leden is duidelijk óf de sanering doorgaat en hoeveel banen daarmee zijn gemoeid.