Nieuws19 jan '16 14:47

Opmars van ondernemende Syriërs en Irakezen

Auteur: Mark Hulstein

Het aantal startende ondernemers dat niet in Nederland is geboren, was nog nooit zo hoog. Het gaat om een vijfde van de zzp'ers en mkb'ers die zich in 2015 inschreef bij de Kamer van Koophandel (KvK).

Foto: ANP
Foto: ANP

Vooral de stijging van het aantal Irakese en Syrische nieuwe ondernemers is opvallend. Die stijging is bij Irakezen 20 procent en bij Syriërs 23 procent. Asielzoekers kunnen zich echter niet inschrijven, legt Ursul Schaap van de KvK uit. "Ze moeten een vluchtelingenpaspoort hebben, een Nederlands vreemdelingenpaspoort of in de gemeentelijke basisadministratie staan."

Tandartsen en tolken
De sectoren die het hoogst scoren onder de migranten zijn de detailhandel, de horeca, de logistiek en de zakelijke dienstverlening. "Als je kijkt naar de activiteiten, valt ons op dat er relatief veel vertalende tolken tussen zitten en ook heel veel tandartsenpraktijken. En daarbij valt dan ook nog eens op dat bij de Irakezen de helft van het aantal tandartspraktijken wordt gevoerd door een vrouw. Bij de Syriërs is het een kwart", zegt Schaap. Op de 900 ondernemers zijn er 80 tandartsen, volgens Schaap.

Naast Syriërs en Irakezen schrijven zich natuurlijk ondernemers uit veel meer bevolkingsgroepen in. Onder zzp'ers zijn de belangrijkste groepen Polen, volgens de KvK. "Daarna de Turken en Surinamers. En bij mkb'ers zien we Turken, Chinezen en Marokkanen als toppers in die groep", zegt Schaap. Dan gaat het vooral om


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen