Nieuws8 feb '16 13:16

Nederland verscherpt per direct de grenscontroles

Auteur: Karlijn Meinders

De grenscontroles die Nederland in september invoerde zijn volgens Staatssecretaris Dijkhoff nog niet voldoende. Hij waarschuwt dat door de aanpassingen wel files kunnen ontstaan.

Poltiek-verslaggever Jeroen Stans, vertelt dat er niet meer controles zullen plaatsvinden. "Ze zullen alleen wel geïntensiveerd worden. De bestaande maatregelen leverden nog niet voldoende op."

Aanpassing snelheid
De meest zichtbare aanpassing is dat de snelheid kan worden verlaagd, vertelt Stans. "Zo kan er beter in auto's gekeken worden wie er Nederland binnenkomen. We zien het bij omliggende landen ook, die verscherping. Dan kan de stroom zich verleggen naar de landen waar het makkelijker is om binnen te komen."

Symbool-politiek
Kees Verhoeven van D66 vraagt zich af of de maatregelen gaan helpen. "Ik verwacht niet dat extra controles mensen gaan tegenhouden, als ze namelijk eenmaal in Nederland zijn, moet de asielprocedure sowieso doorlopen worden. Dus hebben we hier niet te maken met een symbool-maatregel die onnodig veel economische schade gaat aanrichten?"

Volgens Dijkhoff is de maatregel ook niet bedoeld om mensen tegen te houden, maar moet het wel een signaal afgeven:
 
 
Schade transport
En die schade is niet gering. Uit onderzoek naar de laatste maatregelen bleek dat het de transportsector zo'n 1,9 miljoen euro per dag kost. De vraag is nu dus, of deze intensivering van de regels wel genoeg effect heeft, voor wat het kost. En als dit niet het geval is, wat er dan moet gebeuren. Moeten de grenzen dan bijvoorbeeld verder dicht? Zoals de PVV graag wil.

Malik Azmani van de VVD sluit het niet uit. "Ik wacht eerst een Europese oplossing af, maar we moeten niet schromen om met nationale oplossingen te komen als die op zich laten wachten."

Gerelateerde artikelen