Nieuws2 mei '12 13:56

Passagiersvervoer luchtvaart neemt toe

Auteur: Anne-Greet Haars

Het passagiersvervoer in de luchtvaart is in maart met 7,6 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat maakte de luchtvaartorganisatie IATA woensdag bekend.

Volgens de IATA geven de cijfers wel een vertekend beeld vanwege de onrust in de Arabische wereld en de rampen in Japan in maart vorig jaar. Daardoor stond het passagiersvervoer een jaar geleden onder grote druk. Als deze factoren buiten beschouwing worden gelaten, is volgens de organisatie sprake van een groei van 5 tot 6 procent.

Goed overeind
"Gezien de huidige economische omstandigheden en de recessie in sommige Europese landen blijft het passagiersvervoer goed overeind. Maar dit biedt weinig soelaas omdat de winstgevendheid geen gelijke tred houdt met de aanhoudend zeer hoge olieprijzen'', aldus IATA-topman Tony Tyler.

Vrachtvervoer
Het vrachtvervoer ging in maart met slechts 0,3 procent omhoog op jaarbasis. Dat kwam omdat het Chinese nieuwjaar in 2011 in februari viel, waardoor het vervoer in maart vorig jaar sterker was en de vergelijking op jaarbasis zwakker uitviel. In vergelijking met februari 2012 was sprake van een groei van 2,2 procent.

Continenten
In Europa ging het passagiersvervoer in maart op jaarbasis met 8,8 procent omhoog en in Azië met 8,1 procent. In Noord-Amerika was sprake van een groei van 5,3 procent. In het Midden-Oosten nam het vervoer met 20,9 procent toe, maar dat was vooral het gevolg van de zwakte vorig jaar door de onrust in de Arabische wereld, aldus IATA.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen