Nieuws18 jan '16 18:08

Tijdverdrijf bij de koffieautomaat is zo slecht nog niet

Auteur: Mark Hulstein

Niet doelloos kijken op Facebook maar juist koffie halen en kletsen bij de koffieautomaat. Dat is onze favoriete vorm van afleiding op het werk. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het kan soms wel 30 minuten van de werkdag in beslag nemen. Maar dat hoeft niet in alle gevallen alleen maar negatief te zijn. Volgens arbeidspsycholoog Cobi Wattez ligt het aan hoe betrokken mensen bij 'de zaak' zijn. "Als je naar de koffieautomaat loopt en je ontmoet daar iemand en je bent zeer gedreven om het beste uit je organisatie te halen, dan denk je: 'hey, die persoon moet ik nog even spreken' of 'hoe gaat het met deze klant'? Dus die mensen die heel gemotiveerd en betrokken zijn, zullen dit soort moment aangrijpen om daar ook van te profiteren", zegt Wattez.

Maar de boog kan natuurlijk niet altijd gespannen zijn. En daarom is een bezoekje aan de koffieautomaat ook een goed idee, op z'n tijd. Even in stilte bij de automaat staan om in jezelf te keren, is zelfs belangrijk, zegt Wattez. "Het is bekend dat als je heel intensief hebt gewerkt, je even moet ontspannen en reflecteren waar je mee bezig bent. Dat is heel belangrijk. Er is onderzoek gedaan naar het verschil tussen bevlogen mensen en workaholics. En workaholics nemen bijna geen tijd om te reflecteren en even stil te staan." Uiteindelijk lijdt het resultaat daar ook onder, zegt Wattez. Dus even de tijd nemen bij die automaat is zo gek nog niet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen