Nieuws12 feb '16 19:11

Mannenploeg pakt WK-goud op achtervolging

Auteur: Karlijn Meinders

Het Nederlands mannenteam heeft bij de WK afstanden in Kolomna de wereldtitel op de achtervolging geprolongeerd. Eerder vandaag won Jorien ter Mors goud op de 1000 meter.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het schaatsdrietal van Oranje, bestaande uit Jan Blokhuijsen, Douwe de Vries en Arjan Stroetinga, zegevierde na acht ronden in een tijd van 3.40,04. Het zilver was voor Noorwegen (3.41,26), het brons ging naar Canada (3.43,28).

Het was de negende keer dat de ploegachtervolging bij de WK afstanden werd verreden. Nederland veroverde voor de achtste keer de wereldtitel. Alleen in 2011 in Inzell was de Amerikaanse ploeg beter, met Oranje op de derde plaats.

In de Nederlandse formatie ontbraken Sven Kramer (afgezegd) en Jorrit Bergsma (reserve). Met Kramer in de ploeg won Oranje olympisch goud bij Sotsji 2014 (plus Blokhuijsen en Koen Verweij). Vorig jaar zorgden Kramer, Verweij en De Vries voor de wereldtitel in Heerenveen. Verweij heeft dit seizoen inmiddels laten schieten en wil volgend jaar weer op topniveau terugkeren

Goud 1000 meter
Jorien ter Mors won eerder vandaag goud op de 1000 meter. De 26-jarige schaatsster uit Enschede zegevierde in een tijd van 1.14,73. De Amerikaanse Heather Richardson-Bergsma eindigde met 1.14,94 op de tweede plek. De onttroonde titelverdedigster Britanny Bowe, eveneens uit de Verenigde Staten, moest met 1.15,01 genoegen nemen met brons.

 

Gerelateerde artikelen