Nieuws27 mei '15 07:35

Dure medicijnen worden steeds duurder

Auteur: Pieter van den Akker

Dure medicijnen zetten ons zorgsysteem onder grote druk. Daarvoor waarschuwen experts. Het kabinet heeft dan wel een meevaller van 2 miljard omdat veel medicijnen goedkoper zijn geworden, maar twintig procent van de geneesmiddelen wordt steeds duurder.

Foto: ANP
Foto: ANP

Toine Pieters, bijzonder hoogleraar Geschiedenis van de Farmacie aan de Universiteit Utrecht, legt uit waarom die medicijnen steeds duurder worden: “Wat je ziet is dat er steeds minder nieuwe, innovatieve medicijnen uit de pijplijn komen. Er moet dus steeds meer geld worden verdiend met minder producten.”

Geen enkele prikkel
Wat er moet gebeuren om deze ontwikkeling te stoppen? “Nou, we zouden eens kunnen beginnen met de verzekeraars aan te zetten tot het verlagen van de kosten van medicijnen. Maar daar zijn ze helemaal niet bij gebaat, want het is nog steeds zo dat de omzet bepalend is voor de verzekeraars."
 

De verzekeraars slaan zichzelf op de borst voor de goedkope medicijnen. “Maar bij de dure medicijnen doen ze eigenlijk vrijwel niets”, aldus Pieters. “Dat levert het volgende op: in ziekenhuizen zitten patiënten samen met hun arts te smachten naar medicijnen die levensverlengend kunnen zijn. En ziekenhuizen zeggen sorry en verbieden artsen zelfs om de medicijnen voor te schrijven.”

Gerelateerde artikelen