Nieuws10 nov '15 21:40Aangepast op 11 nov '15 06:58

Bijna geen mannen meer werkzaam in kinderopvang

Auteur: Karlijn Meinders

Vijf jaar na het misbruikdrama rondom Robert M., werken er bijna geen mannen meer in de kinderopvang. Dat blijkt uit een steekproef die belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, Boink, voor BNR deed.

Van de ongeveer 900 mannen die voor december 2010 op de groep stonden bij kinderen tussen de nul en vier zijn er nog een paar honderd over. En de meeste werken nu op de Buiten Schoolse Opvang, met oudere kinderen. "De aantallen waren al gering, maar het gedoe rondom de zedenzaak heeft wel een negatieve impact gehad", zegt Boink-voorzitter Gjalt Jellesma.

 

Bewuster
Verslaggever Martijn de Rijk bezocht Alvin Oostveen bij kinderopvang 'Dennen' in Hilversum. "Ik doe het al jaren met veel plezier", vertelt Oostveen. "Maar er is voor mij wel een tijd voor Robert M. en na Robert M. Ik doe dingen veel bewuster. Ik laat bijvoorbeeld geen schetenkussen meer op de buik van kinderen als ik ze verschoon. De temperatuur opnemen laat ik door iemand anders doen, of doe ik in ieder geval met een collega in de buurt."

Behouden
Monique Wittebol, bestuurder van Bink Kinderopvang vertelt dat zij altijd al een heel actief beleid hadden op het werven van mannen. "Met name in de BSO-leeftijd, wanneer kinderen verschillend spel gaan ontwikkelen, met meisjes en jongens gedrag, vinden we het ontzettend belangrijk dat er verschillende rolmodellen zijn. We zijn na Robert M. intensief in gesprek gegaan met de mannen die in dienst zijn, want die willen we heel graag houden. Sommige nemen niet eens meer een kind op schoot, daar word ik wel verdrietig van."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen