Nieuws10 dec '15 17:49

Wat staat Maserati-man Möllenkamp straks te wachten als witteboordengevangene?

Auteur: Judith Laanen

Als Hubert Möllenkamp straks achter de tralies verdwijnt, hoe ziet zijn leven er dan uit? Cees van Lotringen schreef een boek over het gevangenisleven van een andere fraudeur, oud-AMB AMRO-bankier Serge Bakker.

Hubert Möllenkamp arriveert in oktober 2015 bij de rechtbank van Amsterdam. Foto ANP
Hubert Möllenkamp arriveert in oktober 2015 bij de rechtbank van Amsterdam. Foto ANP

Hubert Möllenkamp, oud-bestuurder van woningbouwvereniging Rochdale, hoorde vandaag dat hij 2,5 jaar de cel in moet. "Schaamteloze zelfverrijking",  zo noemde de rechtbank het witwassen, de belastingontduiking en het aannemen van ruim een miljoen euro aan steekpenningen waarvoor hij werd veroordeeld. Niet alleen loog hij over geld, ook heeft hij misbruik gemaakt van zijn machtspositie om zich te laten omkopen en een luxe leventje te leiden.

Spannende eerste dagen
Hoe zal het de 'witteboordenboef' vergaan in het gevang, tussen de 'gewone' criminelen? Auteur Cees van Lotringen weet daar alles van. In zijn boek Een van de jongens schreef hij over het gevangenisleven van voormalig ABN AMRO-bankier Serge Bakker, die voor fraude werd veroordeeld.

 

Aan de spannende dagen kwam relatief snel een einde. "Ze kwamen erachter dat hij financiële fraude had gepleegd, dat maakte hem een stuk interessanter voor al die criminelen. Hij zette zich ook in om brieven te schrijven voor de gevangenen en hun omstandigheden te verbeteren. Daardoor werd hij snel geaccepteerd", zegt Van Lotringen. Opvallend: hij mocht op een gegeven moment zelfs de zondagspreek in de gevangenis voordragen.

Beklemmend
Van Lotringen ging meerdere keren bij Bakker op bezoek in de gevangenis in Nieuwegein. "Uiterst beklemmend", noemt hij de bezoeken. "Je wordt overal gefouilleerd. Alles wordt afgeluisterd en op camera opgenomen. Hij was de enige man van in de zestig, de rest waren jonge mensen die door hun eega's werden bezocht."

Levensles
"Dit is een belangrijke levenservaring voor hem geweest, inmiddels is er berusting. In de aanloop was hij ongelofelijk bang voor wat hem te wachten stond. Uiteindelijk is het hem toch ook wel meegevallen. Dankzij zijn goede contacten mocht hij al na 8 van de 30 opgelegde maanden een reïntegratieproces doen. Dat had hij voor zich weten te regelen, terwijl de meeste gevangenen die opgelegde straf wel uit moet zitten."

Pas bij een definitieve veroordeling verdwijnt Möllenkamp achter de tralies. Met nog twee mogelijkheden voor hoger beroep kan dat nog even duren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen