Nieuws8 jun '15 10:41Aangepast op 8 jun '15 15:15

Staat ontvangt 40 miljoen van vermogen Willem Endstra

Auteur: BNR Webredactie

De helft van de waarde van het vastgoedconcern van de geliquideerde Willem Endstra gaat naar de Staat. Het gaat om een bedrag van 40 miljoen euro. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

Vooral na de moord op Endstra in 2004 is gebleken dat er - behalve legale inkomsten - grote criminele geldstromen door het concern liepen. Door toedoen van Endstra maakte het concern zich schuldig aan witwassen.

Contact in de onderwereld
Met de 40 miljoen heeft het vastgoedconcern van Endstra (Wilmar Beheer B.V. en Arpollo Amsterdam B.V. en hun opvolgers) volgens het OM 'op een passende wijze' afgerekend voor de witwasactiviteiten.

De staat ontvangt geen cheque van 40 miljoen euro, maar de deal bestaat uit een combinatie van geldbedragen, vorderingen en onroerend goed. Om welk vastgoed het gaat, wil Wim de Bruin van het Landelijk Parket niet zeggen. Wel verwacht hij dat de staat het onroerend goed op termijn zal verkopen.

Doodgeschoten
Endstra werd op 17 mei 2004 doodgeschoten in de buurt van zijn kantoor aan de Amsterdamse Apollolaan. Endstra had vele contacten in de onderwereld. Na de moord kwam behalve het moordonderzoek ook een grootscheeps onderzoek naar de afpersing van Endstra en andere zakenlieden op gang. Willem Holleeder is hiervoor veroordeeld.

In het moordonderzoek werden in 2006 Ali N. en Özgur C. opgepakt. Omdat er op dat moment niet genoeg bewijs tegen hen verzameld kon worden, kwamen zij weer op vrije voeten. Ziya G. is tot dusver voortvluchtig gebleven. De Rus Namik Abassov, in 2011 opgepakt als vermoedelijke schutter, overleed na een paar maanden voorarrest in zijn cel.

Niet voor de rechter
Na de dood van Endstra hebben de verantwoordelijken voor de vastgoedonderneming van Endstra volgens het OM 'alle medewerking verleend' aan het onderzoek naar wat er precies was gebeurd.

Om het juiste bedrag voor de transactie te bepalen werden een extern accountantskantoor, accountants van het OM en specialisten van de Belastingdienst ingeschakeld. Het tot stand komen van de transactie heeft van 2007 tot nu geduurd. Door die te betalen hoeven de opvolgers van Endstra niet voor de rechter te komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen