Motie voor betere informatie aan Kamer
In het debat waarin minister Van der Steur vanavond onder vuur lag, diende het CDA een motie van curatele in tegen Van der Steur. De Kamer verwierp de motie.
Van der Steur moest volgens dat voorstel een plan maken met premier Rutte om de Kamer van betere informatie te voorzien. De motie werd in een hoofdelijke stemming verworpen met 63 stemmen voor en 74 tegen.
Motie voor betere informatievoorziening
Oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, GroenLinks, D66, 50PLUS en Groep Bontes/Van Klaveren dienden de motie in."Antwoorden kwamen alleen als ze werden afgedwongen. De minister leest zijn stukken niet. Vier keer vragen uit de Kamer was niet genoeg om dossiers te lichten. En we hebben twijfels over de verhouding met de politie'', aldus het CDA.
Ook motie van wantrouwen verworpen
De SP diende vanavond een motie van wantrouwen in tegen Van der Steur. De partij verweet de minister niet juist te hebben opgetreden in de kwestie-Maat. SP-Kamerlid Michiel van Nispen zei woensdag dat hij niet anders kon dan een motie van wantrouwen in te dienen. De excuses die Van der Steur heeft gemaakt, ziet de SP als afgedwongen. Alleen omdat Maat er zelf achteraan ging, kwamen de excuses er uiteindelijk, zegt de SP. Van Nispen zag geen enkel moment een minister die op zoek was naar de waarheid. Hij miste zelfreflectie bij Van der Steur en ziet geen deemoedigheid. Ook wijst de minister te veel naar de politie, aldus de SP. De PVV, Partij voor de Dieren, Groep Bontes/Van Klaveren en 50PLUS lieten weten deze motie te steunen.
'Zwartgelakt rapport roept verzet op'
Politiek verslaggever Jeroen Stans in Den Haag zegt dat het beruchte zwartgelakte rapport veel verzet opriep in de Kamer. "Van der Steur stuurde op 12 oktober een politierapport dat Maat vrijpleitte door naar de Kamer, dat was voor 80 procent zwartgelakt. Van der Steur heeft niet naar de inhoud gekeken, zo gaf hij eerder ook al aan. Maar nu in dit debat zei Van der Steur dat hij het rapport op 2 december pas mee naar huis heeft genomen, Toen is het ook naar de Kamer gegaan, ongelakt, het was vertrouwelijk ter inzage. In de kerstvakantie heeft hij het pas gelezen."