Nieuws19 nov '15 06:21

Politiebond ACP: 'Acuut 1500 extra agenten nodig in strijd tegen terreur'

Auteur: Dave Krajenbrink

Er moeten in ons land direct 1500 agenten extra komen om een veiligheidscrisis te voorkomen. Ook moeten agenten op korte termijn zwaardere wapens krijgen.

Dat zegt de voorzitter politievakbond ACP Gerrit van de Kamp tegen BNR Nieuwsradio. Met de huidige capaciteit en bewapening zijn volgens de bond agenten niet in staat terreur het hoofd te bieden. "Die 1500 is een minumum. En dan gaat het alleen om 'blauwe' collega's. Want wij zien dat dit zoveel capaciteit kost dat het ten koste gaat van andere politietaken die nu allemaal blijven liggen en dat er extreem veel uren gedraaid moeten worden. En dat brengt ook risico's met zich mee. Dat kan op de lange termijn ook niet", zegt Van de Kamp.

De voorzitter van de politievakbond verwacht ook dat de problemen met terroristen de komende jaren zullen blijven bestaan en dat er dus minimaal 1500 agenten extra nodig zijn. Tevens zou hij er 500 of 600 mensen ter ondersteuning, in bijvoorbeeld de recherche bij willen.

'Collega's willen zich kunnen weren'
Na de aanslagen op Charlie Hebdo in januari drong Van de Kamp bij toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Opstelten al aan op zwaardere wapens, maar die vond dat toen nog niet aan de orde. "We zien niet dat dit soort aanslagen en incidenten op allerlei plekken heel snel kunnen zijn en heel snel afgelopen kunnen zijn. Dan willen collega's ook het gevoel hebben dat ze zich kunnen weren", zegt Van de Kamp. Andere politiebonden en de centrale ondernemingsraad zagen na Charlie Hebdo ook niets in de oproep van de ACP. Volgens Van de Kamp moeten agenten die dat willen ook hun vuurwapen mee naar huis kunnen nemen.

Het geld voor de extra agenten en zwaardere bewapening moet volgens de ACP komen van de belastingmeevaller van 5 miljard euro.

Overreactie
Er zijn veel geluiden dat er niet moet worden overgereageerd en dat we moeten oppassen dat er geen politiestaat komt. Van de Kamp twijfelt er aan of dat een discussie is die hierbij helpt. Van de Kamp: "Iedereen ziet en voelt dat de problemen en risico's flink en dat je je te weer moet kunnen stellen, op een manier die binnen de rechtsstaat past. Met de middelen en mogelijkheden die we hebben. De noodzaak ertoe is hartstikke duidelijk. In Europa zie je dat het overal gaat gebeuren. Maar we zien ook dat er in Europa heel erg bezuinigd is op politie. Dus wij vragen ons wel af of dit op de lange termijn goed blijft gaan. Er moet echt geïnvesteerd worden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen