Nieuws9 feb '16 12:45

Hoogleraar VU wil drempel universiteiten verlagen voor vluchtelingen

Auteur: Judith Laanen

In asielzoekerscentra slaat de verveling soms toe. Hoogopgeleide vluchtelingen zouden maar wat graag studeren, maar dat kan helaas niet. Onzin, meent Diederik Oostdijk, hoogleraar aan de Amsterdamse VU.

Foto ANP
Foto ANP

Oostdijk, hoogleraar Engelse literatuur, trok zich het lot aan van één asielzoeker die wilde studeren. "Het is een derdejaarsstudent die niks om handen heeft. Hierdoor kan hij hopelijk zijn studie oppakken als hij een status heeft gekregen."

Dankzij het UAF, het fonds dat vluchtelingen helpt met studeren in Nederland, kunnen al veel vluchtelingen hun studie weer oppakken. Maar deze categorie studenten die gevlucht is uit hun thuisland en nog geen status heeft "valt tussen wal en schip", constateerde Oostdijk.

Praktische problemen
En als ze dan al willen studeren, lopen ze tegen allerlei praktische problemen op: "Hij moet een OV-chipkaart hebben om van het azc naar de universiteit te komen. En hij wil zijn maaltijden, hij krijgt er drie per dag in het centrum, niet missen.

 

Omdat hij nog geen status heeft, tellen de eventuele studiepunten die hij haalt ook niet mee. Ook betaalt hij geen collegegeld. "Hij is toehoorder", legt Oostdijk uit. "Voor deze categorie zijn er nu afspraken dat vluchtelingen colleges mogen bijwonen. Ik heb wel een provisorische afspraak met hem gemaakt dat hij alsnog zijn studiepunten kan krijgen."

Ook belangrijk voor Nederlandse studenten
Oostdijk wil graag benadrukken dat het niet alleen om een gunst gaat, maar dat het ook belangrijk is voor Nederlandse studenten dat deze vluchtelingen opgenomen kunnen worden in hun collegezalen. Hij is net gestart met een vak over literatuur en politiek: "Juist op deze manier komt politiek de collegezaal binnen. Dat studenten rekenschap aan zijn situatie geven en weten wat het voor hem betekent."

De VU kan ook lang niet alle studenten die in azc's zitten huisvesten. "Het is een druppel op een gloeiende plaat. Je moet ergens beginnen", zegt Oostdijk. Hij hoopt dat anderen zijn voorbeeld zullen volgen.

Stress over beleid
Vooralsnog levert één student al levert stress op over beleid. Oostdijk: "Als je zomaar studenten toevoegt zonder te kijken naar hun achtergrond, leidt dat tot problemen. Want studiepunten betekent ook geld." Daar komt bij dat de universiteiten naar elkaar kijken. "Dat leidt weer tot een impasse voor deze groep getalenteerde studenten."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen