Nieuws29 sep '15 18:20

160.000 Nederlandse Volkswagen auto's moeten terug

Auteur: Karlijn Meinders

De terugroepactie van Volkswagen, dat de software aanpast van alle dieselauto's die voorzien zijn van technologie om emissietests te omzeilen, betreft 160.000 wagens in Nederland.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat maakt importeur Pon bekend. Het gaat om zowel Volkswagen auto's, als de merken die hieronder vallen, zoals Audi's en SEAT's. Automobilisten die hun wagen terug moeten brengen voor een softwareupdate, krijgen dat automatisch en persoonlijk van hun dealer te horen. Hoe het verder in zijn werk gaat, wordt duidelijk zodra Volkswagen de technische oplossing voor het probleem beschikbaar heeft.

Pon liet verder weten dat het contact heeft gehad met het ministerie van Financiën over de mogelijke gevolgen van het dieselschandaal voor de fiscale bijtelling voor leaserijders. Daaruit is gebleken dat voor bestaande leasecontracten niets verandert.

De importeur liet verder weten dat alle personenwagens die nu in de showroom staan, voldoen aan de eisen en dus gewoon kunnen worden verkocht. De verkoop van auto's met een dieselmotor van het type waarmee geknoeid is, blijft opgeschort. Het gaat om 4100 wagens, voornamelijk bestelbusjes.

Wordt mijn Volkswagen teruggeroepen?
BNR verslaggever Martijn de Rijk ging op onderzoek om te kijken hoe je zelf kunt ontdekken of je in een 'foute' auto rijdt. Hiervoor leende hij de Volkswagen Passat 1,6 diesel uit 2011 van eindredacteur Mireille van Ark.

Eerst belde hij Wouter Karssen van De Nationale Autoshow. Karssen adviseerde hem contact op te nemen met de dealer. Deze gaf direct duidelijkheid, en bevestigde dat de auto van Van Ark inderdaad een 'foute' Volkswagen is. “De 1,6 liter Common Rail en de 2 liter Common Rail met Euro 5 norm zijn de bewuste motoren”, zegt de Volkswagen dealer.

Voor wie niet wil wachten op de terugroepactie, en de auto in de verkoop wilt doen is er goed nieuws. Marc Immink van Marktplaats: “De prijs van je Volkswagen hangt in grote mate af van de toestand waarin hij verkeert, niet op welke brandstof hij rijdt.”

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen