Nieuws12 dec '14 06:49Aangepast op 12 dec '14 07:48

Opmars elektrisch rijden hapert door lage olieprijs

Auteur: Bram van Dijk

De dalende benzineprijs en stijgende kosten voor elektrisch rijden zorgen ervoor dat de doorbraak van elektrisch rijden met jaren wordt vertraagd. Dat blijkt uit een rondgang van BNR Nieuwsradio.

Tesla. Foto: ANP
Tesla. Foto: ANP

Zo is het aandeel van Tesla de laatste drie maanden het grootst dalende automotive-aandeel.

Dat zegt Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. Het aandeel van Tesla was dan ook extreem hoog. "Dat had eigenlijk niks met de huidige winst te maken, maar met de toekomstige winst. Je ziet dat zo'n aandeel ook extra gevoelig is voor ontwikkelingen die het bedrijf op een of andere manier kunnen raken."

Want, zo stelt Bender: "Bij elektrisch rijden is de belangrijkste subsidie het verschil tussen een kilowattuur en de prijs aan de pomp voor liter benzine."

Break-even point
Hoogleraar automotive aan de TU Eindhoven Maarten Steinbuch ziet ook een duidelijke relatie tussen de lage benzineprijs en teruglopende interesse in elektrisch rijden.

 

 

Thuis laden is nog steeds erg voordelig. "Maar het probleem van de elektrische auto is dat de range nog altijd beperkt is, waardoor je dus onderweg moet laden. En onderweg laden wordt steeds maar duurder. Als je dat nu vergelijkt met de lage benzineprijzen, dan wordt het moeilijker om je aanschaf terug te verdienen in een beperkt aantal jaren. Dus wordt het break-even point uitgesteld."

Subsidies
Naast de lage olieprijs staan ook subsidies voor elektrisch rijden onder druk. Dit toont volgens Bender de afhankelijkheid voor bedrijven als Tesla van het overheidsbeleid. "Het is veel gevoeliger voor overheidsmaatregelen. Het zal nu best zo kunnen zijn dat mensen zullen afhaken omdat ze het niet meer interessant vinden."

En dat zorgt voor een hapering in de vooruitgang. Als heeft het in het geval Tesla misschien minder impact. "Laten we heel eerlijk zijn: zo'n Tesla is toch een beetje subsidie voor de rijken."

'Overheid moet meer doen'

 

 

"De overheid heeft zich goed ingezet om de prijs laag te houden de afgelopen tijd, maar die trekt zich langzaam terug en de vraag is of dat nu al het juiste moment is. Ik denk het niet. Ik denk dat ze daar nog even verder mee moeten gaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen