Nieuws17 feb '16 09:58

China ontkent raketten op eilandje Zuid-Chinese Zee

Auteur: Karlijn Meinders

China heeft luchtdoelraketten geplaatst op een eilandje in de Zuid-Chinese Zee. Dat zegt tenminste de Amerikaanse zender Fox op basis van satellietbeelden. Het wordt bevestigd door Amerikaanse en Taiwanese functionarissen.

Woody Island - Google
Woody Island - Google

China zelf blijft het ontkennen. Het eilandje hoort bij een gebied dat ook door Taiwan en Vietnam wordt geclaimd. Boudewijn Poldermans, China-deskundige, denkt dat de raketten er inderdaad staan. "De Paracel-eilanden en de Spratly-eilanden zijn in toenemende mate een punt van geschil tussen Amerika en China."

Volgens Poldermans maakt China zich pas sinds kort druk om het eilandje. "Ze lijken, nu de Chinese marine dusdanig sterk is geworden, te willen zeggen: overal met de vingers vanaf blijven, wij claimen dat gebied. Ze baseren zich dan op hele oude documenten, van meer dan 2000 jaar oud en een meer recent document uit 1947. De laatste veertig jaar hebben ze het eigenlijk met rust gelaten, maar nu gaan ze echt die eilandjes claimen."

We mogen ons best een beetje zorgen maken, meent Poldermans. "Aan de ene kant zegt China, en dat klinkt een beetje Russisch, dat die eilandjes puur voor civiele doeleinden gebruikt worden. Maar naar schatting ligt er heel veel olie en gas in dat gebied. En die raketten, daarvan denk ik dat ze er echt staan."

Gerelateerde artikelen