
Hij wordt vervolgd voor de verkrachting van vier vrouwen. Hij wordt in nog achttien andere zaken verdacht, maar daarvoor was niet genoeg bewijs. Volgens zijn advocaat was de manier waarop zijn DNA werd afgenomen omstreden. Hij liep in 2014 tegen de lamp toen hij een lokfiets stal en zijn DNA moest afstaan.
Lokfiets
"En die lokfiets zit de verdediging behoorlijk dwars. Er bestaan hele sterke aanwijzingen dat die lokfiets indertijd geplant is voor de deur van de verdachte. En we hebben dat vervolgens op geen enkele wijze kunnen onderzoeken, kunnen controleren, omdat de politie de deur voortdurend op slot hield", zegt verslaggever Martijn de Rijk vanuit de rechtbank.
Niet-ontvankelijk
De verdediging heeft naar eigen zeggen goede redenen om te veronderstellen dat er iets raars gebeurd is. De advocaat van Gerard T. heeft nu aan de rechter gevraagd het OM niet-ontvankelijk te verklaren en vraagt tevens om vrijspraak voor Gerard T.
Opgebiecht
De advocaat is het ook niet eens met een informant die werd ingezet om een bekentenis los te peuteren. "Toen hij uiteindelijk in de kraag gegrepen was en in het huis van bewaring zat, heeft hij min of meer opgebiecht dat hij de Utrechtse serieverkrachter was tegenover een politie-informant. Maarja, zegt de advocaat, op dat moment had de verdachte al heel duidelijk aangegeven dat hij een beroep wilde doen op zijn zwijgrecht", zegt verslaggever De Rijk. Ook hiermee zou een inbreuk zijn gemaakt op de rechten van zijn cliënt.
Dus volgens de advocaat is het bewijs onrechtmatig verkregen en zijn er bovendien middelen ingezet die niet ingezet hadden mogen worden. Daarom pleit de advocaat van de vermeende serieverkrachter voor vrijspraak van zijn cliënt.