Leveranciers zijn de dupe van faillissement V&D
Vooral de kleinere leveranciers zijn de klos als V&D failliet gaat. Dat zegt de brancheverening voor mode- en interieurbedrijven Modint tegen BNR. De vereniging vreest voor een golf van faillissementen als de warenhuisketen omvalt.
V&D heeft veel leveranciers. En voor al die leveranciers is de vraag nu: wie is de eigenaar van die lippenstift, die jas of die bestekset en al die andere spullen die nog in de schappen liggen. Het warenhuis heeft de leverancier nog niet betaald voor deze spullen. Volgens Han Bekke, voorzitter van Modint is het antwoord op deze vragen vaak negatief. "In de meeste gevallen en dit geval bij V&D, is de positie van de leveranciers zwakker. Want 62 winkels zijn vaak met die order gemoeid. Dan ben je geneigd om dat maar te accepteren", zegt Bekke.
In de algemene leveringsvoorwaarden van de V&D staat dat het warenhuis de eigenaar wordt van de goederen zodra ze geleverd zijn. Tenzij er andere afspraken worden gemaakt. "De leverancier moet dan de schaalgrootte hebben om tegen V&D te zeggen: 'sorry, ik wil wel leveren maar dan op andere voorwaarden.'", zegt advocaat Maarten van Ingen van Holla Advocaten. Dit kantoor is ook als curator actief in de retailsector. Van Ingen: "Dat gebeurt bij grote leveranciers als Philips. Maar kleinschalig is dat lastig."
Je hebt weinig opties als je juridisch gezien geen eigenaar meer bent van de goederen. Ook als de producten nu wel verkocht worden en de opbrengst in de zakken van de geldschieters verdwijnt. Volgens de voorzitter van Modint kun je niet zomaar naar de winkel gaan en je spullen pakken, want in juridische zin is het eigendom bij V&D. Daarom hoopt hij dat er partijen zijn die delen van de V&D willen overnemen, zodat er wat geld in kas komt om de leveranciers te betalen. Voor zijn achterban is een totaalfaillissement het doemscenario. "Dan kunnen we naar ons geld fluiten. Dan loopt de schade in de miljoenen", zegt Bekke.
Maar de V&D lijkt wel echt failliet te gaan. Dan is er voor de leveranciers nog maar één kans: het beroep op recht van reclame. "Dat is het recht om, als je geen eigendomsvoorbehoud hebt bedongen en je factuur blijft onbetaald, om dan dat eigendomsrecht ongedaan te maken", zegt Van Ingen. Dan wordt het product juridisch gezien weer van de leverancier. Dan wordt de kans groter dat er alsnog wordt betaald.
Het bevoorraden van V&D zou zomaar einde verhaal voor je bedrijf kunnen betekenen.
Redacteur Thom Opheikens zocht het uit: "Voor de meeste leveranciers geldt dus, ook al worden de producten verkocht, ze krijgen er niks voor en andere staan voor hen in de rij."