Wat betekent een mogelijk vertrek van V&D voor een stad?
Gemeenten maken zich zorgen om een mogelijke doorstart van V&D. Want V&D's die sluiten is slecht voor de stad, haar inwoners en het toerisme.
NRC Handelsblad bericht vandaag dat V&D een doorstart wil maken met ongeveer de helft van de in totaal 62 filialen. Edwin Krijns, wethouder in Den Helder met economie in de portefeuille, denkt dat een mogelijk vertrek van het warenhuis uit de stad "ontzettend vervelend" kan worden.
De wethouder zegt nog geen concrete signalen over een vertrek van de winkel te hebben ontvangen. "Den Helder heeft een regiofunctie", zegt Krijns, "dus ook voor inwoners uit de regiogemeenten en toeristen maakt de V&D dat Den Helder een aantrekkelijke winkelstad is om te bezoeken. We hebben als belangrijke kustgemeente ook veel toeristen, en die willen ook winkelen in de binnenstad."
'V&D Den Helder presteert slecht'
Volgens NRC presteert de V&D in provinciesteden slecht; Den Helder is daar één van. Ook Meppel, Weert, Hengelo en Zeist presteren niet best. "Het is niet mogelijk om een V&D af te zetten tegen de V&D in de Kalverstraat", zegt de wethouder, "maar voor dit gebied is het een grote en aantrekkelijke winkel. Ook hier staat de binnenstad onder druk, die proberen we aantrekkelijk te maken door het gebied op te knappen en erin te investeren."
Bij een mogelijk faillissement en het opdoeken van het V&D-filiaal in Den Helder kan de gemeente niet heel veel doen, zegt de wethouder. "Daar hebben we als gemeente geen rol in. We kunnen wel blijven kijken hoe Den Helder een aantrekkelijke plek blijft. Dat doen we onder meer door gevels op te knappen, en na te denken met ondernemers en vastgoedeigenaren over de toekomst."
Zou minder winkels een oplossing kunnen zijn voor de grote druk die momenteel op sommige winkels staat? "Dat is een conclusie die al getrokken is", zegt de wethouder. "We zijn bezig met winkelgebied te verkleinen om een compact en aantrekkelijk winkelgebied neer te zetten. Het liefst met V&D."