Nieuws7 jan '16 19:05

Samsom: geen naheffingen meer van EU

Auteur: Judith Laanen

Nederland hoeft geen naheffingen meer te verwachten van de Europese Commissie. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom op BNR.

Foto ANP
Foto ANP

De fractievoorzitters spraken vanmiddag achter gesloten deuren met de Europese Commissie. Over vluchtelingen, maar ook over naheffingen. Samsom zegt dat de Europese Commissie heeft toegezegd dat het begrotingssysteem zodanig veranderd wordt, dat Nederland niet meer wordt verrast door naheffing.

 

"We blijven onze bijdrage leveren, en als we een rijker land zijn geworden, betalen we ook iets meer aan Europa. Maar niet meer zo achteraf, op de mat, een rekening waar niemand op gerekend had", aldus Samsom.

Niet goedkoper uit
Maar dat betekent volgens de PvdA-leider niet dat we nu "goedkoper uit zijn". Volgens Samsom is de beslissing over de naheffingen al uitgebreid besproken na "het akkefietje" van vorig jaar, waarbij Nederland ineens nog eens 446 miljoen euro moest betalen.

Toekomstvisie voor Europa
In de komende zes maanden moet Nederland volgens Samsom "werk maken van het realiseren van het Europa van onze visie", waarin de nadruk ligt op de toekomst. "Ik vind dat Europa veel meer moet investeren in innovatie, technologie en onderwijs en veel minder in landbouwsubsidies en cohesiefondsen zoals dat tot nu toe gaat."

Nederland moet bemiddelende rol spelen in vluchtelingenproblematiek
Ook de vluchtelingenproblematiek staat hoog op Samsoms agenda. "Dat is de belangrijkste ondermijning van die Europese gedachte. Het Europees optimisme loopt een enorme schram op door dat vluchtelingenvraagstuk." In de oplossing speelt Turkije een sleutelrol, zegt Samsom: "Als daar niet iets gebeurt, blijft de hoeveelheid vluchtelingen zoals we die nu zien in ongereguleerde vorm komen en neemt misschien zelfs wel toe. In het waarmaken van die gemaakte afspraken is een bemiddelende rol van Nederland belangrijk."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen