Nieuws12 jan '16 17:35

Eén druppel bloed verraadt het tijdstip van een moord

Auteur: BNR Webredactie

Met één druppel bloed kan de politie straks bepalen wanneer een misdrijf is gepleegd. Onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben daarvoor een methode ontwikkeld.

Met de test worden stoffen opgespoord die het lichaam 's nachts of juist overdag aanmaakt. Op basis daarvan kan worden vastgesteld op welk deel van de dag het bloed is achtergelaten: 's middags of bijvoorbeeld in de nacht.

Goede hoop
De nieuwe methode is alleen nog in het laboratorium getest, maar de onderzoekers hebben goede hoop dat de test ook in de praktijk bruikbaar is. De politie kan er veel aan hebben, zegt Peter de Knijff, onderzoeker bij het Forensisch Laboratorium voor DNA-onderzoek. "De politie is straks in staat om op compleet onafhankelijke wijze een indicatie te krijgen van wanneer een misdrijf moet hebben plaatsgevonden. Dat kan bijvoorbeeld worden vergeleken met de verklaringen van een verdachte, zodat die wordt vrijgepleit, of juist niet. Nu moeten we een verdachte op zijn blauwe of bruine ogen geloven."

Niet helemaal betrouwbaar
Helemaal betrouwbaar is de test niet. De uitslag klopt in 75 tot 80 procent van de gevallen. "Je moet zo denken: zonder deze test heb je helemaal niks. Alles wat de politie meer kan doen dan random gokken is beter dan niets."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen