Nieuws29 dec '15 07:40

Zes gemeenten testen vuurwerk-detectiesysteem

Auteur: Mark Hulstein

Zes gemeenten maken deze jaarwisseling gebruik van een vuurwerk-detectiesysteem. Met dit netwerk kun je tot op een paar meter nauwkeurig zien waar vuurwerk wordt afgestoken.

ANP
ANP

Het is de bedoeling dat overlastveroorzakers daardoor sneller kunnen worden gepakt. Hilversum is één van de gemeenten die gebruik maakt van het systeem. En een hotspot daar is bijvoorbeeld het schoolplein in de wijk Kerkelanden. "Ik denk dat als van de week de vuurwerkvoorverkoop begint, dat we best wel veel overlast hier gaan krijgen. Net zoals eerdere jaren. Opgeblazen vuilnisbakken, opgeblazen poepzakjesbakken, de speeltoestellen die hier gesloopt worden", somt Maartijn de Krook van Gooiland Beveiliging op.

Via de telefoon krijgen de mensen van Gooiland Beveiliging mailtjes binnen over welke locatie er vuurwerk wordt afgestoken. Dan kan er binnen een bepaalde straal worden gekeken waar er vuurwerk wordt afgestoken.

De apparatuur staat opgesteld op flatgebouwen in de buurt. "Daar zijn decibelmeters neergezet. En als er dan vuurwerk afgestoken wordt, kunnen we dus ongeveer zien waar het afgestoken is. En dan kunnen we ter plaatse gaan en kijken of we de daders eventueel kunnen voordragen aan de politie", zegt Danny de Boer, die ook bij Gooiland Beveiling werkt. Maar iemand op heterdaad betrappen wordt lastig.

Er gaat vooral een preventieve werking van uit. "Doormiddel van onze controles kunnen wij rapportages maken die wij doorspelen aan de gemeente. En de gemeente heeft weer contact met de politie. Die kunnen diverse hotspots in de wijken aanwijzen aan de politie. Zo kan er worden aangegeven waar de beveiligers veel overlast hebben. Dan kan de politie deze plekken meenemen in de controleronde", zegt Maartijn de Krook.

De Krook denkt dat de aanpak zeker werkt: "Ze weten al wie Gooiland Beveiliging is. Dat is na drie jaar dat we dit nu doen, werkt het heel goed."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen