Nieuws5 jan '16 17:38

Morgen ook ijzel in Overijssel, Gelderland en Utrecht

Auteur: Judith Laanen

Weggebruikers opgelet: ook morgen kunnen in andere delen van Nederland de wegen nog glad zijn. Hier alvast wat tips voor als je tóch de weg op gaat.

De enige leerling van basisschool De Boei in Assen die naar school is gekomen door de ijzel helpt leerkrachten met strooien. Foto: ANP
De enige leerling van basisschool De Boei in Assen die naar school is gekomen door de ijzel helpt leerkrachten met strooien. Foto: ANP

Vastgevroren neerslag, dat is ijzel. Dat ontstaat door een koude luchtlaag aan de grond, met daarboven een warme luchtlaag. Weerman Jordi Bloem van Weer.nl legt het uit: "Als die koude laag wat dikker was geweest, had je sneeuw gehad in plaats van regen, dus ijzel."

De provincies Groningen, Friesland en Drenthe hebben al de hele dag last van de ijzel. De gladheid neemt sinds halverwege de middag wel af en volgens Rijkswaterstaat zijn de grote wegen weer redelijk begaanbaar. Tot 20.00 uur vanavond geldt nog code oranje, in plaats van de eerder uitgegeven code rood.

Morgen elders in het land opnieuw ijzel
Morgen kan de ijzel zich ook naar delen van Noord-Holland, Flevoland, Overijssel, Gelderland en Utrecht verspreiden. Volgens het KNMI kan ook het midden van het land in de nacht van dinsdag op woensdag te maken gaan krijgen met ijzel. In het noorden kan het glad blijven door sneeuwresten en ijs op de weg.

Bekijk alle waarschuwingen per provincie

Autotips
Mocht u de weg opgaan, volg dan de volgende tips van Maurice Beers, eigenaar van Autoservice Beers:

- Voorkom vastgevroren handremmen: "Zet de automaat-auto's in de P, en de gewone auto's in de versnelling; dan rolt de auto niet weg."

- Voorkom vastgevroren deuren: "Vet de deurrubbers in met Vaseline";

- Voorkom accuproblemen: "Voordat je de auto start even de lichten aan en uit zetten. Dan kijken of alle verbruikers - achterruitverwarming en dergelijke - uitgeschakeld zijn, en dan de auto starten. Zo 'wek' je de accu en krijg je net iets meer power om die eerste koude start te leveren", zegt Beers.

Fietstips
Kees Bakker van de Fietsersbond raadt fietsers aan het zadel lager te zetten "zodat je met je voeten meteen plat bij de grond komt", of een lagere bandenspanning voor "meer grip". Nog beter zijn winterbanden voor de fiets met speciale spikes, maar "die worden maar heel sporadisch gebruikt", zegt Bakker.

Groningse scholieren beginnen woensdagochtend later
In de stad Groningen kunnen leerlingen van vrijwel alle scholen morgenochtend uitslapen want ze mogen vanwege het winterweer later beginnen. Het gaat om scholieren van zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs, zo meldt O2G2, de overkoepelende onderwijsorganisatie, in Groningen. Om 08.00 uur morgenochtend wordt opnieuw gekeken wat het weer doet en of er weer ijsvrij gegeven moet worden. De maatregelen geldt voor bijna veertig scholen in de stad en omgeving van Groningen.

Gerelateerde artikelen