Nieuws27 jan '16 15:14

Grootste stripfestival van Europa middelpunt van een rel

Auteur: Karlijn Meinders

Vanavond wordt in het Franse Angoulème een prestigieuze oeuvreprijs uitgereikt aan een striptekenaar. Enige probleem: geen van de drie genomineerden wil hem winnen.

Foto: ANP
Foto: ANP

BNR-redacteur en stripkenner Robin Vinck:

Alleen maar mannen
Op de nominatielijst stonden dertig namen, maar alleen maar mannen. "Daarna barstte meteen de kritiek los", vertelt Vinck. "Zelfs genomineerde mannen lieten zichzelf van de lijst halen, want dit kan niet meer in 2016. Toen heeft de organisatie nog snel een paar vrouwen toegevoegd, maar het kwaad was al geschied. De lijst werd teruggetrokken en er is gezegd: iedereen die stemgerechtigd is, alle Franse stripauteurs eigenlijk, die mogen nu opnieuw stemmen. Daaruit kwamen drie genomineerden, maar door al dat gedoe hebben die er ook geen zin meer in."

In opkomst
Er zijn wel minder vrouwelijke striptekenaars, maar ze zijn in opkomst, zegt Vinck. "Misschien kun je het een beetje vergelijken met sportverslaggevers. Als binnen de sportjounalistiek een prijs zou worden uitgereikt en er zijn dertig nominaties, dat is ook een mannenwereld, zou je ook kritiek krijgen als er geen enkele vrouw op die lijst zou staan."

Excuustruus
Op de nieuwe lijst staat nu wel een vrouw, Claire Wendling, maar voor haar voelt het nu een beetje alsof ze een afgedragen trui krijgt voor Kerstmis, zegt ze zelf. "En ze is niet eens echt een striptekenaar", zegt Vinck. "Ze is meer een illustrator en het gaat om een ouvreprijs. De andere twee genomineerden, de Brit Alan Moore en de Belg Hermann, hebben twee jaar geleden al aangegeven dat ze niet echt op die prijs zitten te wachten."

Achterlopen
Aimée de Jongh, zelf striptekenaar en later deze week ook in Angoulème te vinden, heeft zich ook boos gemaakt om de rel. "Ik kon het echt niet geloven. Ik heb er ook meteen een cartoon over gemaakt, die het hele web over ging. Ik denk dat de mensen in de jury gewoon wat achter lopen op de feiten. Voor de volgende editie moet er gewoon een vrouw in de jury."Hoe dit af gaat lopen vanavond is de grote vraag, want dit is niet echt meer feestelijk op te lossen. "Snel vergeten en door naar volgend jaar dus", besluit Vinck.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen